19 Април 2024 г. Петък

Мижав скакалец пък чупи рекорда за най-големи тестиси

2010-11-10 15:04:33

Създанието, което притежава най-големите тестиси в света, е най-обикновено насекомо, предаде АФП, като се позовава на изследване на британски учени, публикувано в научното издание на британското Кралско дружество.

Рекордьорът е скакалец, известен с латинското име platycleis affinis. Неговите тестиси съставляват 14 процента от телесната му маса. Съпоставимо с възрастен мъж, това би означавало този мъж да има атрибути с тегло най-малко 10 килограма, казват британските учени.

"Не можем да повярваме, че този скакалец има такъв размер тестиси. Те сякаш са изпълнили целия му стомах", казва Карим Вахед, специалист по сравнителна екология в университета в Дерби, участвал в изследването.

Скакалецът platycleis affinis превъзхожда по това си качество 20 други вида скакалци, проучени от специалистите. За сравнение единият от тестисите на насекомото тежи 70 милиграма, докато тестисът на неговите братовчеди от вида bicolorana roeselii достига максимални размери от едва 2,7 милиграма.

Тези рекордно големи атрибути обаче не дават възможност на скакалците от вида platycleis affinis да произвеждат повече сперма, когато оплождат женската, казват британските специалисти.

Обикновено тестисите са по-големи при видовете, чиито женски имат много партньори. Това позволява на мъжкия от този вид да произвежда повече сперма и да има по-голямо предимство пред съперниците си, защото така шансовете му да оплоди женската се увеличават, както и шансовете му да предаде генетичния си материал на идното поколение.

В случая с platycleis affinis женските имат средно по 23-ма партньори по време на двата си месеца активен полов живот. Но противно на правилата в сферата на еволюцията на видовете, рекордно големите тестиси на мъжкарите произвеждат все по-малко сперма при всяка нова еякулация.

Според британските специалисти това може да означава, че рекордно големите атрибути на представителите на вида platycleis affinis ги правят способни да оплождат голям брой женски, "без да закъсат откъм гориво".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати