28 Март 2024 г. Четвъртък

Кои мъже са предразположени към сексуални проблеми?

2010-11-10 11:19:56
Специалистите отдавна са установили, че засечките в секса при мъжете се дължат основно на две групи фактори – психологически и органични.

Доста време се смяташе, че преобладават психологическите причини, но с напредването на диагностичните възможности на медицината се установи, че обикновено има и някаква, макар дискретна патологична промяна в механизма за получаване и задържане на ерекцията.
Напълно погрешно е мнението, че болестните изменения засягат само по-възрастните мъже. 

Лавинообразно се увеличава броят и на по-млади мъже, които имат един или повече здравословни проблема, за които даже и не подозират. Затова периодичните профилактични изследвания са много важни. Задължително е поне веднъж годишно да изследвате липидния си профил, кръвната захар, чернодробните ензими, кръвната картина.

Пенисът е силно кръвоснабден орган и основните проблеми с ерекцията се дължат на увреждане на малките артерии, които го снабдяват с кръв или на проблем с нервните влакна, контролиращи процеса. Някои възпалителни урологични болести също влияят на ерекцията.
Ето кои основни здравословни проблеми причиняват еректилна дисфункция:

Диабет: това заболяване може да протече дълго време, без болният да усеща какъвто и да е дискомфорт. Но през това време високите нива на кръвната захар увреждат ендотела (вътрешната покривка) на артериите. Те загубват значителна част от нормалната си функция. Така с течение на времето се стига до нарушаване на механизма за изпълване на пещеристите тела на половия член с кръв по време на сексуална възбуда. Ранното откриване, стриктният контрол и превенцията на усложненията на диабета са значителна гаранция за предотвратяване на сексуалните проблеми.

Артериална хипертония: Високото кръвно налягане също е коварно и може дълго време да не алармира за себе си. Но то също уврежда кръвоносните съдове и ускорява процеса на склерозирането им. Това може да наруши нормалните полови функции на мъжа. В същото време някои от лекарствата срещу хипертония могат да имат като страничен ефект намаляване на ерекцията. Но със сигурност нелекуваното високо кръвно е по-опасно за сексуалната мощ, отколкото евентуално странично действие на хапчетата. Освен това всеки лекар би се съобразил с настояването на пациента си лечението да не повлиява половите му възможности. Повечето от съвременните лекарства отговарят на това изискване.

Дислипидемия и атеросклероза: Тези две състояния са свързани. Дислипидемията се изразява във висок общ и висок „лош” (LDL) – холестерол, високи триглицериди и нисък „добър” (HDL) – холестерол. Продължителното въздействие на това състояние води до ранна и изразена атеросклероза – втвърдяване и стеснение на кръвоносните съдове. От там страда и ерекцията, както и общият физически капацитет на мъжа.

Метаболитен синдром: Това модерно понятие обобщава наличието при един пациент на няколко свързани помежду си и действащи в една неблагоприятна посока фактори: затлъстяване, дислипидемия, диабет, хипертония. Крайният резултат е лошо функционираща сърдечно-съдова система и респективно намалени сексуални възможности.

Тежка дискова херния в поясния сегмент на гръбнака: Притискането на нервни коренчета в този сегмент може да доведе не само до импотентност, но и до невъзможност за волево контролиране на тазовите резервоари – най-често уринирането. Ако в хода на болки в кръста се получи такова усложнение, това е спешно състояние, което изисква преглед и лечение от неврохирург.

Хронични възпаления на простатата: Те могат да протекат първоначално без особени оплаквания, но в крайна сметка често причиняват сексуални проблеми с течение на времето. Всяко остро урологично страдание при мъжете изисква диагностично уточняване и навременно лечение от уролог или андролог. Обикновено хроничните проблеми се явяват от недоизлекувани остри възпалителни заболявания на мъжката пикочо-полова система.

Някои системни заболявания също могат да станат причина за еректилни дисфункции, но те са по-рядко срещани. Множествената склероза и други автоимунни процеси, засягащи нервната система често имат като последствие увреждане на сексуалните възможности.
източник: health.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати