26 Април 2024 г. Петък

АБВ-то полага основите с "България - на другия ден!"

2010-11-10 10:41:56

Проектът на президента Георги Първанов стартира официално в четвъртък, 11 ноември, под мотото "България – на другия ден", съобщават организаторите.

На форума ще бъде обсъдено създаването на гражданско движение Алтернатива за българско възраждане.

В инициативната група участват кметът на Благоевград Костадин Паскалев, бившият депутат земеделец в 37-ото, 38-ото, 39-ото и 40-ото НС Борислав Китов, ректорът на Медицинския университет в Плевен Григор Горчев, директорът на Института за философски изследвания към БАН професор Васил Проданов, бившият председател на Организацията на евреите в България "Шалом" Емил Кало.

Сред инициаторите са още бившият началник на Генералния щаб на армията, посланик в Македония и съветник на президента ген. Михо Михов, както и бившият директор на Главна дирекция "Гранична полиция" по времето на Румен Петков, а преди това през 90-те години началник на Специализирания отряд за борба с тероризма и директор на СДВР по време на януарските събития от 1997 г.  ген. Красимир Петров.

В изграждането на гражданското движение ще се включат още многократният световен и европейски шампион по гимнастика Йордан Йовчев, олимпийският и многократен европейски и световен шампион по свободна борба Валентин Йорданов, Мариана Тодорова – служител в администрацията на президента.

"На България е нужна алтернатива, която поставя в основата ценностите, заложени дълбоко в българския дух и държавност. Не е време за обяснения кой е ляв и кой десен – днес залогът е бъдещето на нашето отечество", заявяват участниците в Инициативната група.

 

Форумът ще започне в 10,30 часа в зала 3 на НДК. 

Още на 18 юни държавният глава за първи път разкри картите си, че готви нов проект и след края на мандата си е "твърде вероятно да продължи да бъде съпричастен към политиката", но не в партиен смисъл, а към граждански проект.

"Аз ще направя един отбор. Винаги съм бил плеймейкър и винаги съм искал да създам голмайстор", заяви тогава Георги Първанов.

Амбициите му за "съпричастност към политиката" бяха публично обявени на икономически форум на 29 октомври.

"Има една широка гражданска инициатива, която е в ход и която вероятно скоро ще стартира в публичното пространство. Това не значи все още учредяване. Има много хора, представители на различни гилдии, на различни слоеве – учители, лекари, преподаватели, кметове – представители на неправителствени организации, политици – без, разбира се, това да означава ангажимент на политическата партия. Те участват като граждански лица, като специалисти, професионалисти", заяви тогава Георги Първанов.

Голяма част от обявените имена в публичното пространство един по един се разграничиха от проекта.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни е останала вече без президентска институция, а лидерът на БСП е пестелив в коментарите си, но е категоричен, че столетницата няма алтернатива в лявото пространство.

Сините пък реагираха със задоволство, тъй като според тях проектът на Първанов ще разцепи БСП, което те самите не са успели да постигнат за 20 години.

Дали това ще е поредното гражданско движение, което ще се превърне в политическа партия по примера на НДСВ и ГЕРБ, и кой ще е плеймейкърът и основните играчи, предстои да видим.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати