26 Април 2024 г. Петък

10 начина да превърнем спорта в навик

2010-11-10 08:37:28
Трябва да признаем - никак не е трудно човек да си състави определен спортен режим и да започне да го спазва. Всеки го е правил и то вероятно неведнъж. Трудната част идва, когато трябва да продължим да се придържаме към амбициозния си план. За съжаление, твърде често се случва първоначалният ентусиазъм и енергия 
- чувство на благополучие;
- енергичност;
- радост от спорта;
- по-добър сън;
- повишено внимание;
- активна почивка;
- контрол на теглото;
- външен вид.

1. Спортувайте това, което ви харесва - не е задължително веднага да отидете във фитнеса или да си купите екипировка. Важното е да се наслаждавате на спорта и да пробвате разнообразни физически занимания - вдигане на тежести, ходене, бягане, тенис, колоездене, аеробика, плуване и др. Изборът след това ще е по-лесен и правилен.

2. Спортувайте в компания. Социалният аспект на физическата тренировка е важен за постигането на по-добра мотивация, съветват специалисти.

3. Направете спорта приоритет. Не трябва да подлагате на съмнение това дали ще тренирате днес. Така по-лесно ще убедите себе си и хората около вас, че спортът е важна част от вашето всекидневие.

4. Спортувайте рано сутрин. Трудно е, когато сте заети през целия ден, да намерите време за спорта. Вечер умората е повече и също не ви е до това. Ето защо най-добрият вариант е да започнете активно своя ден още със ставането от леглото. Ако сте запалени по фитнеса, намерете такъв, който се намира на път за работа - по този начин тренирате, взимате си след това душ и сте тонизирани за целия ден.

5. Или тренирайте по пътя от работа към дома. Спортът веднага след работа е другият добър вариант. По-добре е първо да не се прибирате, защото веднъж щом се отпуснете в уюта на домашната обстановка, ще забравите за спорта и мотивацията ви ще се стопи.

6. Спортувайте дори, когато сте „твърде изморени”. В повечето случаи след тренировката ще се почувствате много по-добре. Доказано е, че спортът кара човек да се чувства по-жизнен. Това е така, защото по време на физическата активност белите дробове се отварят и човек диша по-дълбоко. Повишената консумация на кислород предизвиква т.нар. еуфория, индуцирана от спорт, която трае и по време и след физическото натоварване.

7. Водете си дневник. Запишете нещата около спортната ви активност, които смятате за важни - колко време на ден тренирате, какво разстояние сте извървели, колко време сте бягали или карали колело, колко килограма сте вдигали и т.н.

8. Следете всички индикатори на прогреса. 
мислите по-ясно и се концентрирате по-добре в работата;
- имате повече енергия;
- осъзнавате, че вашите мускули могат да са от полза, когато някой приятел се пренася;
- откривате, че сърдечната ви честота в покой е далеч по-ниска от преди;
- получавате от своя лекар похвали за понижените нива на холестерол, триглицериди и кръвна захар, пониженото кръвно налягане и увеличената костна плътност.

9. Ходете с педометър (или куче). Ако ходенето ви доставя удоволствие, но все пак не сте спортували от дълго време, разделете 30-минутната си бърза разходка на 3х10 минути. Използвайте педометър и се стремете да извървите поне 10 хиляди крачки на ден. Ако все пак това ви идва множко, започнете с по-малко и постепенно увеличавайте - например с по 300 всеки ден. Разходката с кучето също може да ви мотивира да вървите по-дълго.

10. Възнаграждавайте се. Наградата за добре свършената работа в залата или на открито ще ви мотивира допълнително. Така поставянето на цели и изпълняването им ще ви донесе още по-голяма наслада.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати