20 Април 2024 г. Събота

Бурният вятър изкорени дървета и билбордове в страната

2010-11-09 11:19:19

Бурният вятър причини материални щети на различни места в страната.

В столицата е спряно движението по част от бул. "Ал. Стамболийски" заради паднало скеле.

Спрени са тролеите в посока бул. "Сливница", тъй като скелето е паднало над контактната мрежа, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Ураганният вятър изтръгна от земята и пилон с рекламни надписи пред хипермаркет на столичния булевард "Александър Малинов".

Логото на магазина се е стоварило от 5-6 метра, за щастие няма пострадали от инцидента.

До 6,00 часа тази сутрин екипите на Гражданската защита са реагирали на 114 сигнала в общините Бургас, Добрич, Враца, Монтана, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Перник, Смолян, Стара Загора, Шумен, Русе.

Екипите на службата са се отзовавали предимно на сигнали за паднали дървета, клони, надвиснали ламарини на покриви и опасни козирки.

Повечето от падналите дървета са били по пътните платна и благодарение на бързата намеса на Гражданската защита не са създавани проблеми с движението. Местата са обезопасени, последствията от буйния вятър са ликвидирани.

Получен е сигнал за паднал стълб на улично осветление в Шумен, както и за паднало дърво върху електрически проводници. В Търговище на покрив на сграда е паднала антена, която е била циментирана. Няма информация за нанесени сериозни щети.

Пътят за смолянското село Мугла е затворен заради множество нападали от бурния вятър дървета. Силният вятър в Смолян отнесе покривите на две къщи, които са били от ламарина.

В града има нанесени и по-малки щети като изпочупени клони, отнесени парници и повредени стари покриви.

Бурен вятър все още духа на прохода Петрохан. Пътните настилки на прохода са сухи, имало е паднали клони и сухи дървета, които вече са отстранени.

Остава предупреждението да се шофира с повишено внимание заради силния вятър, който може да предизвика падане на още дървета и клони на пътя.

Пристанище Бургас е затворено. Забраната важи за всички кораби и лодки. Причината за въвеждането е силният вятър, който надвишава 15 метра в секунда.

Пристанище Варна е затворено за празни кораби.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати