24 Април 2024 г. Сряда

3 нови БГ-фирми в Топ 500 на най-големите в ЦИЕ

2010-11-09 11:04:44

Три нови български компании влязоха в класацията на Топ 500 в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за 2009 г., изготвена от Coface, въз основа на годишните обороти на дружествата.

Новите фирми са Нафтекс Петрол, EVN България Електроснабдяване и E.ON България Продажби.

Мястото си сред лидерите обаче загуби Стомана Индъстри. Така общият брой на българските дружества в класацията за 2009 г. е 18 - с две повече в сравнение с предишната година. Традиционно българската компания с най-висок оборот е Лукойл Нефтохим Бургас, което й отрежда 35-то място, следвана от Лукойл България на 55-то място и Национална електрическа компания на 67-мо място. По броя на фирмите България заема 7-то място в класацията и бележи изкачване с две позиции спрямо 2008 г.

„Естествено, влошеният бизнес климат в целия регион през миналата година дава отражение и в цифрите за България - с 1/5 по-малък общ оборот и намаляване на персонала на най-големите родни фирми с близо 24%. През 2009 г. Централна и Източна Европа не само беше един от най-силно засегнатите от финансовата криза региони, но и безспорно доказателство за това колко нестабилна е икономиката на Стария континент като цяло. Независимо от трудностите и влошените пазарни условия обаче, класацията ни ясно показва, че фирмите успяват да преодоляват трудностите."

Данните в класацията сочат още, че

оборотът на най-големите български фирми за 2009 г. е 13 189 287 413 евро, което е дял от 2.9% от общия оборот.

По този показател България запазва нивото на „приноса" си към общия оборот на Топ 500 компании в ЦИЕ спрямо 2008 г. Подобно на картината в целия регион, браншът с най-много включени български компании е петролната и нефтопреработвателната индустрия със 7 фирми и 48,4% от общия български оборот, следвана от енергетиката с 5 компании и 24,1% дял и телекомуникациите, представени от 3-те водещи български телекома и 11,7% дял.

Общият оборот за 2009 г. на 500-те най-големи компании в ЦИЕ по данни на Coface е 452 116 527 193 евро,

а това е спад с 16,6% спрямо предходната година. Особено силно засегнати са автомобилният сектор с намаление на оборота от близо 39%, както и металната индустрия със спад от 40%. За разлика от тях транспортът, електроснабдяването и търговията на дребно отбелязват добро представяне и нови фирми-участници в класацията. Полша има най-силно присъствие с общо 142 фирми и съответно най-голям общ оборот на компаниите от близо 131 млрд. евро. Изкачване от трето на второ място отбелязва Унгария с общо 83 компании и 85 млрд. евро оборот, а на трета позиция е Чехия с 69 фирми и 68 млрд. евро оборот.

През 2009 г. най-добре в браншово отношение в Топ 500 на Coface са представени енергийният сектор (67 компании), нефтената промишленост (56), производството (55), следвани от търговията на едро (39) и дребно (37). Подреждането на отраслите от гледна точка на оборота им обаче е различно. Нефтопреработвателната промишленост заема първото място с близо 100 млрд. евро оборот, докато енергоснабдяването е на второ място с 60,5 млрд. евро.

Макар и представен от само 14 компании, автомобилният сектор формира 32 млрд. евро общ оборот, което му отрежда третото място.

Най-големите 10 компании в Централна и Източна Европа за 2009 г., които са в Полша (4 компании), Унгария (3 компании), Украйна (1 компания) и Чехия (2 компании), формират 14,8% от общия оборот. За топ играчите в региона също има сериозни икономически последствия от кризата, които се изразяват в 15,3% спад на общия им оборот спрямо оборота на топ 10 фирмите за 2008 г. и намаляване на общата им нетна печалба с 12,4%. В отраслово отношение класацията показва, че традиционно първенците са от нефтопреработвателната промишленост и търговията с горива, автомобилостроенето, енергетиката и телекомуникациите.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати