18 Април 2024 г. Четвъртък

Кападокия: Прокълнатото село

2010-11-09 10:58:41
семейни огнища", спомогнали за изграждането на цели подземни градове, са резултат от наслагването на слоеве лава от изригналите преди милиони години вулкани около платото Кападокия.

Постъпленията от туризма са благословия за хората в района. За няколко изолирани места обаче, вулканите са били по-скоро проклятие.

На пръв поглед, малко неща отличават селото Тузкьой от неговите съседи.

Трактори сноват из улиците, жени с торбести панталони работят на полето, мъжете прекарват свободното си време в чайните, играейки карти и табла.

Повечето от сградите са направени от характерния мек, жълт камък.

От както селото е тук обаче, жителите му страдат в ненормално високи стойности от респираторни заболявания, отговорни за почти половината от смъртните случаи.

До скоро никой не знаеше защо.

Причината беше установена от д-р Изетин Барис, който започнал да изучава пациентите от Тузкьой и още две заразени села - Кураюн и Сарахидир, през 70-те години.

"Тогава лекарите поставяха на всички диагоза туберколоза, която тогава беше широко разпространена. Те обаче не разбираха, че лечението за туберколоза не помагаше", спомня си той. 

Д-р Барис открил, че хората всъщност страдат от мезотелиома - вирулентна форма на рак, причинен от излагане на азбест.

Случаите в 
Тузкьой били стотици пъти повече, отколкото в останалите части на Турция. В региона обаче нямало азбест.

По-късни изследвания показали, че причината всъщност се крие в рядък минерал, наречен ерионит, който има почти същите свойства като азбеста, и се съдържа в скалите около Тузкьой.

"Жените често почистват прахта от стените и така вдишват вредните частици. Дори ако дете се роди в селото, но напусне след няколко години, няма как да избегне мезотелиомата. Това е ужасна болест, причиняваща огромна болка", заявава д-р Барис.

Според статистиката жители на Тузкьой, които са мигрирали в Истанбул или в чужбина, също страдат от мезотелиома.

Според д-р Барис, единственото решение е селото да бъде преместено.


Това обаче е малко вероятно да се случи. На хълма над селото, където няма ерионит, се строи нов град. Също така правителството отпусна пари на Тузкьой, след като части от него бяха обявени за защитена зона.

Д-р Барис заявява, че вече не е добре дошъл в Караин, защото местните хора го обвиняват, че е обявил дома им за "раково село".

Мнозина обаче искат да напуснат опасната зона, но не могат. Донду Гюлер е един от тях.

"Разбира се, че искам да се преместя. Тревожа се за себе си и за децата. Нямам обаче възможност. Когато хванем рак, просто няма да имаме какво да направим".
източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати