26 Април 2024 г. Петък

Трайков: С Румъния не сме най-корумпираните

2010-11-08 19:20:30
България и Румъния не могат да бъдат определени като най-корумпираните страни в Европейския съюз и региона на Югоизточна Европа, а сравненията между двете страни по този въпрос често са погрешни. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който изнесе реч на Виенския икономически форум.

„Румъния и България имат добро сътрудничество в региона. Беше създадена негативна представа за тях на нивото на Европейския съюз, че са страните с най-голяма корупция. Когато се говори за тях, се прави опит да се покаже коя е най-корумпираната страна, което се отразява на възприятието на инвеститорите", каза още той.

Министърът определи такова отношение като непродуктивно и заяви, че българските и румънските власти са изготвили общи стратегии за регионално развитие, включително за борбата с корупцията.

Трайчо Трайков напомни за българско-румънското сътрудничество в рамките на проекта „Набуко” и говори за икономическите програми и плановете за реформи на правителството в София.

"България е зависима 100% от вноса на природен газ от Русия през Украйна. Искаме да разнообразим енергийните източници, за да не бъдем вече зависими от вноса на енергия", заяви Трайков.

Той обясни, че България е успяла да осъществи реформите в много кратък срок, с което отново е станала привлекателна за преките чуждестранни инвестиции, по-специално в туризма.

"Нашите мерки за икономии започнаха с намаляването на персонала в администрацията. В икономиката запазихме плоския данък на 10% за фирмите и населението и успяхме да постигнем повишаване с 23% на конкурентноспособността през 2010 г. спрямо 2009 г.", заяви министърът.

Трайков посочи, че правителството е решено до края на мандата си да завърши строежа на три важни магистрали, които да свързват България с Европа.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати