29 Март 2024 г. Петък

Никой не те иска, Кремиковци, ЧРД!

2010-11-08 09:47:22

Никой не иска Кремиковци.

И вторият търг за продажба на активите на металургичния комбинат пропадна, след като и днес не се появи потенциален купувач, независимо че цената на завода падна с 20% от сумата при първото предлагане на производствените мощности на 13 септември.

А на днешната дата 5 ноември през 1967 г. е открит заводът. Каква ирония.

На рождения ден - след 43 години „живот" никой не го иска. Май и никой не се сеща, че днес Кремиковци трябва да има "празник". Само в архивите ще се намери радостта от "раждането" на металургичния гигант.

Първите му "глътки живот" сигурно са посрещани с небивала радост и надежда в очите на трудовия български народ. Какви ли надежди и очаквания е имало тогава.в далечната '67?

Трудно е да си спомним, знаем само, че в залеза на своите дни този гигант стана известен като най-големият промишлен замърсител на въздуха на София.

Като че ли, целият този гъст и черен дим, който заводът избълва от своите недра, се обви около него и бавно, за някои дори мъчително, го задуши.

Заводът изпадна в клинична смърт. Видни специалисти реаниматори сега се опитват да го върнат към някаква форма на живот. Но никой не иска да даде спасителния медикамент "милиони левове".

Сещам се, че от 1982 до 1988 година заводът носи името на Леонид Брежнев, четири пъти Герой на Съветския съюз и герой на социалистическия труд. Да, и младият Кремиковци, някога сигурно е бил герой на българския промишлен социалистически труд.

На 15 май 2009 обаче бе прекъснато газоподаването към комбината. Това е и денят на началото на тежката кома на завода.

През 1976 година Леонид Илич също изпада в клинична смърт. Спасяват го и оттогава той е неотлъчно придружаван от реаниматори с необходимата апаратура.

В последните шест години от живота си Брежнев преживява няколко инфаркта и инсулта, на няколко пъти е изваждан от клинична смърт.

Две съдби, толкова близки - съдбата на един социалистически лидер и съдбата на един металургичен лидер по време на българския социализъм!

А сега никой не иска Кремиковци! Честит 43 рожден ден, Кремиковци!

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати