19 Март 2024 г. Вторник

Млади фермери трябва да връщат европари заради административна грешка

2010-11-08 09:28:26
Млади фермери с проекти за разсадници за декоративни растения по програмата за развитие на селските райони се оказаха поредните "жертви" на административни неуредици. Кандидатите, следвали стриктно инструкциите за финансиране по мярката "Млад фермер" от програмата, ще трябва да връщат взетите до момента субсидии, защото нямат документ за регистрация от агенцията по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, че извършват тази дейност. Такъв обаче не се е изисквал към момента на кандидатстването, а освен това проектите им са били приети и одобрени от фонд "Земеделие" въпреки липсата му.

Случаят засяга 11 микрофирми, до които вече са изпратени покани доброволно да върнат парите, както и още 46, които също имат одобрение без наличния документ. Други 87 кандидати пък са получили отказ за финансиране на проектите, отново заради липсата на удостоверението за кандидатстване. Досега фонд "Земеделие" си иска обратно за възстановяване е 268 906 лв. В петък по време на парламентарния контрол земеделският министър Мирослав Найденов призна, че хората не са виновни за това, което им се е случило.

Казус 1 - "Не ви одобряваме проекта"

Семейството на Сашка Александрова подготвя проект за разсадник за източна туя (вид декоративен храст, използван за озеленяване на градини) по мярката "Млад фермер" от програмата за развитие на селските райони. Обектът трябва да бъде изграден в село Недан, близо до Павликени. Няколко месеца семейството очаква отговор за проекта си, но разглеждането му се бави, защото през миналата година във фонд "Земеделие" има натрупан голям брой.

"През това време взехме банков кредит и започнахме да го изграждаме", разказва Александрова. Ненадейно в края на миналата година фонд "Земеделие" изпраща писмо до семейството, в което пише, че трябва да имат удостоверение за регистрация в агенцията по сортоизпитване, апробация и семеконтрол и ако искат проектът им да бъде разгледан, трябва да го предоставят в десетдневен срок. "Този документ не беше поискан при кандидатстването, но въпреки това успяхме да го извадим", казва Александрова пред "Дневник".

Предоставяйки и този документ, отново започват да чакат одобрение на проекта. След няколко месеца обаче получават отказ, тъй като е трябвало удостоверението за регистрация да бъде актуално към датата на кандидатстване.

Казус 2 - "Върнете парите"
Детелин Илчев подготвя проект за разсадник за декоративни храсти също по мярката "Млад фермер", следвайки всички инструкции от мярката. За да напише изряден проект, ползва безплатната помощ на службата за съвети в земеделието, която е част от агроминистерството. След няколко месеца бизнес планът му е одобрен от фонд "Земеделие" и сключва договор за финансиране.

Илчев получава 50% от субсидията по мярката - 12 500 евро, и започва да строи разсадник в гр. Бяла черква, близо до Велико Търново. Само преди няколко дни обаче фонд "Земеделие" му изпраща нотариална покана да връща взетите пари, тъй като към датата на кандидатстване не е имал документ за регистрация от службата по семеконтрол. "В писмото пишеше, че договорът е нищожен, при положение че само съдът може да каже дали един договор е такъв", разказва бащата на младежа Пламен Илчев, който го представлява пред институциите. По думите му фондът не е предоставил и на сина му 10-дневния срок за отстраняване на нередности, какъвто се полага на кандидатите по програмата.

Обяснението - "Нямаше изискване за документа, но го има в друг закон"

До момента са изпратени нотариални покани за възстановяване на взетите средства по 11 проекта, съобщиха в отговор на въпроси на "Дневник" от фонд "Земеделие". Кандидатите не са имали удостоверение от агенцията за семеконтрол, заради което и не покриват едно от изискванията на мярката за минимален размер на земеделското им стопанство, което може да получи еврофинансиране. С този мотив част от проектите са отхвърлени, а други трябва да връщат получени вече средства. От фонда обаче потвърдиха информацията, че при кандидатстването на младите фермери не е имало изискване за документа за регистрация. Според тях това изискване не е фигурирало в наредбата по мярката, защото то е заложено в закона за посевния и посадъчен материал. "Не е задължително тези изисквания да са регламентирани в наредбата за прилагане на мярката", пише в отговор на ведомството до "Дневник".

Документът не е бил искан от кандидатите, защото институцията е правила служебна проверка в агенцията за наличието му. От фонда обаче не отговориха защо са сключени договори с кандидати, които би трябвало предварително да са проверени и са нямали удостоверението. Още повече че целта на тази мярка е да се стимулират по-млади хора до 40 години да развиват земеделски бизнес.

В петък по време на парламентарния контрол земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че младите фермери "не са виновни за това, което им се е случило" и че документите им са били приемани от служители в териториалните дирекции на фонда. Той каза още, че ще предложи управителният съвет на фонда да гласува 1.5 млн. лв и с тях да "поеме отговорността тези средства да бъдат разплатени на бенефициентите - млади фермери".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати