19 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ рециклира кадри на Сокола в земеделието

2010-11-08 09:12:56

Въпреки предизборните клетви, че ще отстрани ДПС от властта, ГЕРБ "възражда" кадри на движението на ключови позиции в земеделието, показа проверка на "Сега".

Скандалната програма САПАРД от 8 октомври т.г. отново е поверена на човек на Доган – Ангел Кинанов. На работа във фонд "Земеделие" се връща и братовчедката на Ализан Яхова – Елиз Ферихад Рушид.

Новият шеф на фонда Светослав Симеонов пък израсна в кариерата по времето на тройната коалиция, когато секторът се контролираше от ДПС. Назначението на Кинанов потвърдиха и аграрният министър Мирослав Найденов, и новият шеф на фонда Светослав Симеонов.

На последните парламентарни избори Кинанов бе кандидат на ДПС за 25-и МИР в София и усърдно пропагандираше в медиите възможностите, които Ахмед Доган дава на младите.

По време на тройната коалиция той бе издигнат до зам.-шефското място във фонд "Земеделие" от квотата на НДСВ.

Макар усвояването на пари по САПАРД да приключи, Брюксел изисква от България да извършва контрол още 5 г., за което ще отговаря Кинанов. Целта е да се следи за "запазването на инвестицията", т.е. да не се допуска фермите, изградени с европари, след година-две да станат хотели или ресторанти.

Кариерата на новия шеф на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов също потръгна по времето на ДПС. Бившият аграрен министър Валери Цветанов го назначи за и.д. шеф на "специална" дирекция "Наблюдение и контрол на дейността на Разплащателната агенция".

Дотогава Симеонов бе обикновен експерт по САПАРД. Правителството на ГЕРБ го направи зам.-шеф на фонда с ресори "Програмата за развитие на селските райони" и САПАРД.

Заради несправяне с работата програмата за селата му бе отнета преди 2 месеца и бе оставен да отговаря само за САПАРД. След отстраняването на Калина Илиева Симеонов бе изстрелян на шефското място.

Във фонд "Земеделие" се връща и Елиз Ферихад Рушид, която завеждаше сектор "Обществени поръчки" при предишното правителство. Тя бе в тежък конфликт на интереси като първа братовчедка на кадъра на ДПС Ализан Яхова, която пък оглавяваше фонд "Земеделие" в последната година на кабинета "Станишев".

При смяната на властта Рушид бе уволнена след одит на Сметната палата, изискан от "Синята коалиция", който откри сериозни нередности при проведени обществени поръчки и бе пратен на прокуратурата. Рушид обаче обжалва и на 18 октомври т.г. 55-и състав на Софийския районен съд отмени уволнението й заради липса на доказателства.

Началникът на правния отдел във фонда Иван Боянов вече е подписал резолюция, че няма да обжалва, с което Рушид автоматично се възстановява на работа.

Деликатна подробност е, че Боянов е съпруг на сегашната аграрна зам.-министърка Светлана Боянова. Преди да влезе в кабинета на ГЕРБ, тя бе юрист към Асоциацията на земеделските производители в България и изготвяше проекти на фермери. Днес отговаря за наредбите, по които се одобряват агропроектите. При назначението й министър Мирослав Найденов отсече, че няма конфликт на интереси.

Близък до ДПС е и зам.-шефът на фонд "Земеделие" Мюхеттин Караоглан, който отговаря за усвояването на европарите за ниви от 2007 г. насам. Трябва обаче да се отбележи, че всяка година България усвоява на 100% тези средства и въпреки застъпванията на земя санкциите за страната ни са сравнително ниски спрямо другите в ЕС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати