29 Март 2024 г. Петък

Рекетът по границата - стигал до МВР-ръководството

2010-07-02 09:41:50

Това беше задължително да се случи, защото за рекета по границата се знае от всички. Така министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов определипоследната операция на МВР - „Граница".

Той подчерта, че спирането на корупцията по границата еналожително, тъй като товапетни името на страната ни като член на Европейския съюз. По думите на Цветанов имало е изключително много оплаквания от граждани и фирмиот страни от ЕС.

Представете си как се чувства един европеец, когато идва у нас на почивка и му искат пари на границата, призова министър Цветанов.

Той обясни, че на тази практика трябва да се сложи край- нещо, за което той е предупредил преди около половин година при смяната на ръководството на ГКПП „Капитан Андреево". Това не се е случило и затова операция „Граница" е стартирала. Самите задържани служители са следени от няколко месеца.

Според Цветанов обаче парите, събирани директно на ГКПП-тата, не остават в голямата си част с митничарите, а „се предават някъде нагоре и стигат до ръководството на МВР". Цветан Цветанов призна, че става въпрос дори и за самото политическо ръководствона МВР в последните 20 години.

„Това е смесен комплексен процес", посочи Цветанов, ноотрече тези пари да влизат в партийните каси. Причина обаче за това е, че те са прекален малко, според Цветан Цветанов.

Въпреки това, по думите му, неофициално и като слух се носи, че ежемесечно всеки началник смяна е правил вноска от 45 000 лв.

Иначе вътрешният министър предупреди всички служители на МВР и по границата, че „всички, които предприемат подобни действия рано или късно ще бъдат задържани." Цветанов постави акцент върху личните качества на тези служители, тъй като, както сам призна, всеки един митничар може да усложни преминаването на всеки един пътник с безкрайни проверки на превозното средство и на багажа.

И в момента схемите се усъвършенстват и продължават, беше откровен още Цветанов.

В студиото на БНТ вътрешният министър каза още, чепрестъпните групировки и техните лидери се намират подпостоянно наблюдение
Преди лидерите са били 177, сега вече са с 12 повече - 189, тъй като има непрекъснато разместване, посочи Цветанов.

Той коментира и ситуациите в рисковите зонис ромско население, където инцидентите в последно време са увеличават. Това, по думите на министъра, е нормално особено в ситуация на криза. Според него обаче МВР трябва да е в непрекъсната готовност да реагира и дори агресивно", със засилено полицейско присъствие да реагира.

По повод на наближаващия край на една година управлениеи професионалния празник на МВР Цветан Цветанов поздрави всички служители. Като своеобразна равносметка той сподели, че най-тежкият момент аз него от тази година са инцидентите, в които са загинали полицаи.

Благодаря на всички служител за това, че работим заедно, завърши Цветан Цветанов.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати