19 Април 2024 г. Петък

Полицаите се събраха в градинката при МВР

2010-11-07 15:00:05

Около 300 полицаи и служители от затворите, по данни на синдикатите, се събраха на протест в градинката при МВР. Те протестират срещу условията на труд и заплащането.

Днес в градинката на носилка бе поставен пластмасов манекен, облечен в полицейски дрехи. Едната ръка на "полицая" е превързана и към нея има поставена болнична система за вливане. Другата ръка липсва, съобщава bTV.

В подкрепа на протестиращите са пристигнали техни колеги от Румъния с плакат "Румънските полицаи са на ваша страна".

От Синдикалната федерация на служителите в МВР коментираха, че в лицето на ръководството на МВР виждат "бездушен противник". Заместник-председателят на синдиката Галентин Грозев заяви, че протестите няма да спрат, докато не бъдат удовлетворени исканията на протестиращите полицаи.

„В България има развиващо се демократично общество, но тази демокрация в МВР още не е дошла”, каза той. По думите му диалогът между синдикатите и министерството е нарушен.

Румънските полицаи, които подкрепят българските си колеги, коментираха пред журналисти, че имат същите проблеми и настояват за подобряване на законовата уредба и по-добра защита на полицаите. Те допълниха, че сигурността е изключително важен елемент в ЕС.

От синдиката на служителите в затворите обясниха, че сумата от 400 лева, която им се отпуска за облекло, е недостатъчна, тъй като само кубинките, които трябва да купят с тези пари, струват 90 лева, а обикновена шапка – 30 лева.

На 31 октомври тази година 200 полицаи и надзиратели от Южна България се събраха в столицата на генерална репетиция преди националния им протест. Шествието стигна до Министерския съвет, където синдикалистите оставиха писмена молба за среща с премиера Бойко Борисов.

На 24 октомври се проведе предупредителен полицейски протест. Около 300 служители на реда от цялата страна се събраха тогава в центъра на София и изпълниха градинката до сградата на МВР. За първи път полицейският протест беше шумен.

Кроткото пушене на цигари и пиене на вода бяха заменени с транспаранти, свирки и вувузели. Служителите на реда искат подобряване на социалните условия и придобивки.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати