18 Април 2024 г. Четвъртък

Английските университети вдигат таксите до три пъти

2010-11-07 10:50:32

Британското правителство представи предложение за най-радикалната реформа във финансирането на английското висше образование от поколение насам. Целта е да бъде въведен пазарният принцип в таксите и те да бъдат увеличени до три пъти, но при определени условия, които трябва да изпълнят ВУЗ-овете.

По неокончателни данни българите, желаещи да учат в английски университет, ще трябва да плащат близо два пъти по-високи такси.

Предложението предвижда от 2012 г. да може да се вдигнат годишните такси от 3290 лири на 6000 лири и в изключителни обстоятелства - до 9000 лири. Максималната такса ще бъде налагана само ако публично финансираното учебно заведение разшири начините за финансиране на кандидати от бедни семейства.

Ако бъдат одобрени от парламента, новите правила ще създадат двустепенна система на висше образование сред английските университети, в която по-конкурентните ще налагат по-високи такси, коментира в. "Гардиан".

Както и досега, студентите няма да бъдат длъжни да плащат таксите в началото. Дори на задочниците също ще бъде разрешено да изплащат обучението си със задна дата. Така повече студенти ще могат да вземат заеми и да изплащат обучението си, след като завършат и започнат да печелят над 21 000 лири на година (а не както е в момента - над 15 000 лири). Висшистите ще внасят за погасяване 9% от доходите си над тази граница.

По-внимателен анализ на предложението на Лондон установява, че реформата на практика ще накара успешните студенти да плащат в пъти повече от по-неуспешните. Оказва се, че средната класа е най-засегната, тъй като висшистите с доходи над 45 000  ще плащат шест пъти повече, отколкото висшистите с по-ниски доходи. За предсрочно погасяване на кредита пък ще се плаща глоба, обясни министърът на университетите Дейвид Уилетс.

Самите университети ще определят размера на таксите. Решението обаче трябва да бъде взето колкото се може по-бързо, тъй като проспектите за учебната 2012 г. трябва да бъдат готови до април. Правителството очаква повечето университети да определят 6000 лири и да редуцират курсовете си до двегодишни. Според в. "Гардиан" масовите такси ще станат между 7000 и 8000 лири.

Групата от 20-те елитни университета (известни като Russell Group) приветства плановете. Но според сдружението на новите университети (Million+) те няма да осигурят устойчиво финансиране в дългосрочен план и ще попречат на социалната мобилност. Националният студентски съюз атакува предложенията.

Кого засяга мярката

Наблюдатели коментират, че предложението ще се отрази най-лошо върху средната класа.

Ще бъдат засегнати само английските университети. Шотландците и студентите от ЕС, които учат в Шотландия, няма да плащат никакви такси. Студентите от останалите части на Великобритания, които учат там, ще плашат 1820 лири годишно. В Северна Ирландия и Уелс максималните такси са 3290 лири. 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати