28 Март 2024 г. Четвъртък

Урок по популярност

2010-11-07 10:46:05
Две седмици преди Нова година и дните след 14 февруари са периодите, когато любовните връзки се разпадат най-често. Тази закономерност е изведена на базата 10 000 произволни статуса във Facebook, които съдържат думите breakup и broken up, загатващи за раздяла. Денят от седмицата, избиран най-често за прекъсване на връзка, е понеделник. Вероятността да ви бият шута в средата на август и навръх Коледа е най-малка, твърди визуалният журналист Дейвид Макендлис, автор на въпросното изследване.

Може да сте сигурни, че ако сте потребител на Facebook, сайтът знае за вас много повече от това кога сте се разделили с половинката си. За да разкъсаме информационната завеса, ще ви разкажем малко повече за алгоритъма на Facebook, по който той решава какво съдържание от кой приятел да ви покаже в определен момент.

Информацията е ценна не само за индивидуалните потребители, но и за бизнесите, които тепърва ще увеличават своето присъствие във Facebook.

Експеримент на сайта Daily Beast в продължение на един месец разбулва формулата, по която информацията се приоритетизира във Facebook. Тестовият субект се казва Фил Симонети, на 60 години. Авторите от DailyBeast изпробват върху него различни поведенчески модели. Първоначално приятелите му във Facebook са двайсетина души, чиято онлайн дейност изследователите от сайта също контролират.

Ако сте потребител на Facebook, вероятно сте забелязали, че към момента информационният поток на социалната мрежа тече в две секции - водещи новини (Top News) и най-нови (Most Recent). Когато сте нов потребител на Facebook, всичко, което правите на сайта, се забелязва от точно нула души, въпреки че имате няколко приятели. Дори да сменяте статуси няколко пъти на ден, няма да се появите в новинарските потоци на приятелите ви. Това ще се промени едва когато те започнат да общуват с вас. Затова, ако сте бизнес или нов потребител на Facebook, трябва да натрупате повече приятели, които да кликат върху вашия профил.

Добре, а публикуването на какво точно съдържание ви изкачва нагоре в топ новините? Отговорът според DailyBeast е, че

Линковете са по-ценни от статусите

поради по-силната ангажираност, която предизвикват. Преглеждането на ваши видеоклипове и снимки има още по-голям ефект от линковете. Коментарите на ваши приятели допълнително повишават видимостта ви в социалната мрежа. Съветът на DailyBeast е, че ако искате да сте популярни във Facebook, в началото трябва да добавяте приятели, които нямат твърде големи мрежи от съмишленици. Така те ще ви виждат по-често, ще общуват с вас чрез коментари, кликове върху Like бутона и постепенно ще увеличат и вашето присъствие във Facebook.

От друга страна, чистото преглеждане и кликане непрекъснато върху съдържание на ваши приятели няма да ви даде предимство в техните новинарски потоци. Експериментът показва още нещо интересно: дори секцията с най-актуалните публикации не показва всички нови неща, качени от всички потребители в мрежата ви. По подразбиране броят на хората, чиито публикации ще виждате, е 250, като социалната мрежа определя кои да са на базата на своя алгоритъм. Освен това тази секция също се подрежда от Facebook. Може да регулирате кого да не виждате в потока от Edit Options най-долу вдясно, както и да увеличите броя на приятелите, от които да получавате известия, на 400 души, например.

Разследването на DailyBeast не претендира за изчерпателност и вероятно Facebook използва далеч по-научни методи при сортирането на съдържанието. Например инженерите на социалната мрежа наричат всяко късче информация в новинарския поток обект. Когато потребител взаимодейства с обекта чрез коментар или етикет върху снимка, се получава т.нар. ръб (edge). Оттам идва името на алогритъма на Facebook - EdgeRank. Създаването на обект също се счита за "ръб".

"Ръбът" от своя страна има три компонента. Първият е индекс на привличане между създателя на информацията и потребителя, който го вижда. Ако ваш приятел често преглежда профила ви и ви пише често, неговият индекс на привличане е по-висок от показателя на стар приятел, с когото не сте говорили с години, обясняват от блога TechCrunch. Вторият компонент е тежестта на взаимодействието. Както научихме, коментарът е по-важен от бутона Like например. Последният елемент е темпорален - колкото по-стар е ръбът, толкова повече време е минало, откакто той съществува, и затова неговото влияние намалява. Изброените компоненти се умножават един по друг, добавят се конкретните параметри на дадения обект и така се изчислява неговият коефициент. Колкото по-висок е той, толкова по-голям е шансът да се появи в новинарския поток.

Описаната методология напомня SEO (search engine optimization), или правилата, благодарение на които можете да направите по-видимо съдържанието на сайта си при търсене в Google. С оглед на ръста на трафика към социалните мрежи няма нищо учудващо в това, че все повече маркетолози ще опитват да настройват публикациите във Facebook, така че да се разпространяват най-ефективно...
източник: capital.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати