9 Май 2024 г. Четвъртък

Нямате поща

2010-11-07 10:43:05
Имало едно време, когато писмата били на хартия, телефоните били в пощенските станции, а "Български пощи" - монополист. Носталгията е излишна. Сега краят на приказката за държавното дружество е близо и ще е с неприятно лош край, ако то не направи нещо бързо и умно.

Ето лошите събития досега. От началото на следващата година дружеството ще се раздели и с последния бастион на монопола си (виж карето), който беше забранен за частните пощи - разнасянето на най-леките писма. И без това бизнесът и рентабилността на държавната компания постоянно падат през годините. В същото време персоналът на "Български пощи" почти не се променя и е вторият по големина корпоративен работодател след другия държавен гигант - железниците.

Като едно държавно дружество със столетна история и огромен брой персонал всяка промяна на начините на работа и оптимизациите в структурите става бавно и плахо. Или въобще не се случва. Докато компанията работи по методи отпреди години, частните конкуренти в сектора стъпват успешно на новите технологии и успяват да завземат все по-големи пазарни позиции в услугите с най-голямо бъдеще. Така за пощенския мастодонт може да останат само най-нерентабилните дейности, които ще трябва да се субсидират.

Ако държавните пощи искат приликите с БДЖ да се ограничат само до сходните мащаби на компаниите и да не се пренесат и върху финансовите резултати, трябва да започне бързо да се променя. Като се наеме добър мениджърски екип, който да оптимизира и да инвестира в нови технологии. И например управлява по-активно стотиците си имоти. Тези решения трябва да бъдат взети от принципала - министъра на транспорта.

"На практика "Български пощи" има нужда от свежи пари, но е въпрос и на политическо решение дали да се търси стратегически партньор чрез частен инвеститор", коментира Деян Дънешки, изпълнителен директор на компанията. Вече година обаче транспортният министър Александър Цветков не обявява каква е визията му за фирмата.

В капана на мащаба

Голяма част от текущите проблеми на компанията са в резултат на лошо управление през годините и на липса на решения в настоящето. Посоката на бизнеса е видима от спадащия оборот и влошаващите се финансови резултати на "Български пощи" (виж таблицата). Рентабилността постоянно пада, като през 2007 г. на всеки 100 лв. компанията печели 6.5 лв., година по-късно нормата на печалба пада под 2%, а през 2009 и 2010 г. дружеството вече е на загуба. На фона на тази негативна тенденция заемите на компанията, сключени в силните години, остават непреструктурирани и все по-трудни за обслужване. "Планираме емитиране на облигационна емисия с основна цел преструктуриране на всички финансови пасиви", коментира Дънешки. Идеята за подобно предоговаряне на кредита и замяната му с облигации не е нова, но министерството на транспорта вече година не казва харесва ли предложението.

Основното задължение на държавната фирма е да покрива територията на цялата страна и да разнася пощата на "достъпни цени" (т.е. на цени, определени от Комисията за регулиране на съобщенията). Услугата се извършва дори да е икономически неизгодна за пощите, като това се компенсира от други дейности и държавни поръчки. Такива има доста - куриерски пратки, комунални сметки, парични преводи и т.н. (виж инфографиката). Близо половината от приходите на компанията в момента идват от комисионите, които тя получава за събирането на задълженията на крайните потребители към доставчиците на ток, вода и други и от плащането на пенсии. През компанията на година преминават около 10 млрд. лв., а комисионата за пощите е между 0.5 и 0.7 процента, или между 50 и 70 млн. лв. на година.


Компанията има проблеми при навременното разплащане с доставчиците на комунални услуги. А за това има на неизгодни неустойки, като в някои договори те са от порядъка на 2% на ден, каза източник, близък до дружеството. "За съжаление сегашното ръководство наследи вече сключени договори", коментира Дънешки. "Те предполагат много кратки срокове за изплащане на инкасираните суми, което не кореспондира с технологията на разплащане на "Български пощи". Това е причината в някои случаи да се допуска несвоевременно отчитане на инкасираните суми и закъснения. Разбира се, тогава има начисляване и изплащане на законови наказатели лихви", коментира още той. Представител на пощите обаче обясни, че забавянето понякога се прави и с цел покриването на текущи задължения вътре в компанията, като например плащане на заплати.

Гише в минало време

Настоящите лоши резултати стават ясни и от отчетите за дейността на дружеството. То загуби бизнеса си с разпространението на винетките, инкасира по-малки суми заради намалелите телефонни стационарни разговори на БТК, има по-малко пощенска реклама на двата големи договора с "Метро" и с "Рийдърс дайджест", както и след прекратяването на договора с "Мобилтел" за доставка на сметки.

Компанията прави най-малък оборот от най-печелившите и най-стабилно развиващите се услуги като куриерски пратки и хибридна поща (едва 14 млн. лв. за първите 9 месеца на годината). Едновременно с това те формират три четвърти от пощенския пазар, като все повече изместват универсалните услуги, където държавната компания се представя най-убедително. "Български пощи" губят дял при новите услуги като хибридната поща и куриерските услуги, защото те не разполагат с необходимата технология и кадри", коментира Людмил Йосифов, председател на Асоциацията на българските куриерски оператори. Именно технологичното развитие е и сферата, в която ще се състезават компаниите в сектора. "Развитието на пазара ще бъде в силна зависимост от степента на внедряване на съвременни IT решения", коментира Николай Леви, директор "Бизнес развитие" на "МиБМ експрес".

"Информационните технологии нямат алтернатива, ако искаме да бъдем конкурентни на пазара", признават и от пощите. Неотдавна назначеният нов мениджър на пощите Дънешки идва точно от частния IT. Вече е задвижил например внедряването на нов софтуер за куриерските услуги. Проблемът е, че държавната компания винаги се движи няколко хода назад, а финансовите проблеми в дружеството не дават възможност за големи и мащабни инвестиции.

Някои услуги все пак ще останат запазена марка на пощите. Такива например са изплащането на пенсиите, което е съпроводено с покриването на сметките за комунални услуги. Това ще е вярно, но не и в дългосрочен план. Навлизането на новите онлайн начини на плащане ще изместят гишета и новите пенсионери едва ли ще се социализират на опашки.

Всички настоящи и бъдещи проблеми могат да потопят дружеството. Затова е добре да се мисли сега. Една лесна опция изглежда да се обяви конкурс за приватизация на все още живото дружество, в който да се потърси реномиран световен купувач от сектора, който с новите си бизнес модели и свежи ресурси да укрепи компанията. И потребителите на услуги да преоткрият "Български пощи".
източник: capital.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати