20 Април 2024 г. Събота

Албанците и босненците ще пътуват без визи в ЕС още преди Коледа

2010-11-07 10:41:08
Очаква се министрите на вътрешните работи на Европейския съюз (ЕС) да вземат решение за падане на визите за албанци и босненци в понеделник. Това ще се случи въпреки ограничения прогрес на двете държави по отношение на демокрацията, борбата срещу организираната престъпност и корупцията, съобщи EUobserver.

Решението ще влезе в сила малко преди Коледа, казва източник на електронното издание. То ще позволи на притежателите на биометрични паспорти от Босна и Албания да остават до три месеца, в която и да е страна от безвизовото шенгенско пространство.

В момента, ако албанец иска да посети Брюксел за конференция или да вземе участие в студентска програма, трябва първо да получи българска виза и да пътува до София, където е най-близкото белгийско посолство.

"Може да ти отнеме месеци да получиш всички необходими документи, да се редиш на всички опашки и да преживееш цялото унижение", разказва за изданието албанец,чието име не се споменава.

За босненци и албанци новината за падането на визите е много хубава, отбелязва EUobserver. Двете държави изостанаха след Сърбия, Македония и Черна гора, които от декември 2009 г. се движат в голяма част от Европа без визи.

Част от държавите-членки на ЕС обаче не са доволни от това развитие на нещата. Холандия е срещу падането на визите за Албания и Босна, тъй като двете държави не са показали напредък в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, а и в двете балкански страни цари политически хаос. Франция също е против, тъй като се страхува от поредната имигрантска вълна.

Дори и Холандия и Франция да гласуват срещу падането на визите за босненци и албанци обаче, решението ще бъде прието чрез квалифицирано мнозинство.

В същото време и Европейската комисия е по-скоро с негативно отношение към безвизовия режим. В доклада за напредъка на държавите, желаещи да бъдат еврочленки, който ще бъде публикуван във вторник, Еврокомисията не дава положителна оценка нито за Босна, нито за Албания.

Комисията уверява, че ще направи всичко възможно Тирана и Сараево да разберат, че безвизовото пътуване не е билет за търсене на убежище или за установяване в ЕС. Брюксел ще се стреми към по-строги мерки след проблемите с бежанците от Сърбия и Македония, които пътуват безвизово, пише още EUobserver.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати