27 Април 2024 г. Събота

"Женска логика" наистина съществува

2010-11-06 10:53:35
Едва ли някой би отрекъл, че жените и мъжете се справят с една и съща задача по различен начин. Както се оказва, това се дължи не само на особеностите в мъжката и женска психология, но и на определени различия в строежа на главния мозък.

При изучаване на процесите в мозъка при различните хора, учени от Университета на Калифорния откриха, че при мъжете и жените, дори да имат еднакви интелектуални способности, има значителни разлики по отношение на сивото и бялото вещество в главния мозък.

В т.нар. интелектуални центрове – зоните, отговорни за логическия анализ и обработката на абстрактна информация, при мъжете имаоколо шест пъти повече сиво вещество. Затова пък при жените има девет пъти по-голямо количество бяло вещество.

“Като се вземе предвид факта, че сивото вещество е на практика нервни клетки, т.е. структурни елементи на мозъка, даващи възможност за самостоятелна обработка на постъпващата информация, а бялото – предимно неврони, отговарящи за предаването на информацията, картината става интересна,” казват американските учени.

От получените резултатите те стигат до извода, че женският и мъжкият мозък имат принципно различна физиология – те използват различни принципи за обработка и анализ на постъпващите отвън сигнали и по различен начин реагират на стимули за решаването на абстрактни задачи.

Изследователите констатират и някои други основни различия при функционирането на главния мозък у двата пола, обясняващи основни особености на поведението им.

При решаването на логически задачи, представителките на нежния пол “работят” най-вече с кората на мозъка си в предната му част – там се намират центровете за контрол на движението, емоциите и речта. Това според специалистите обяснява както високата емоционалност на жените, така и склонността им да вземат не логични, а чувствено-емоцонални решения.

За сметка на това, при мъжете центровете за вземане на логични решения са в много по-тясна връзка със зоните, отговорни за обработка на постъпващата информация – затова и при тях стремежът да се анализират нещата и после, на базата на това да се вземат логично обосновани решения, е ясно изразен.

“В никакъв случай не правим извод, че жените имат по-ниски интелектуални способности или обратното,” казва един от авторите на изследването, професорът по психология Ричард Хайър, “но фактът си е факт – строежът на главния мозък при мъжете е принципно различен от този при жените. Дори мъжът и жената да решат една поставена пред тях задача еднакво ефективно, те ще използват за това съвсем различни алгоритми.”
източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати