19 Април 2024 г. Петък

Британците започнаха да вадят газ във Варненско

2010-11-06 10:30:58

Производството и добивът на собствен природен газ гарантира по-ниски цени, защото няма посредници и такси.

Това заяви днес премиерът Бойко Борисов, който заедно с министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков дадоха символично начало на добив на природен газ от находищата Калиакра и Каварна във Варненска област.

Местният газ ще покрива 15 процента от нуждите на страната ни за следващите няколко години, като на година ще се добиват 400 милиона кубически метра газ, посочи премиерът.

Преди, когато се говореше за газ, непрекъснато се свързваше с увеличение на цената, а откакто сме ние - непрекъснато падат цените на газа, въпреки наследството, подчерта премиерът.

Министър Трайков уточни, че ако газът и договорките с „Газпром" от лятото не бяха факт, от 1-ви октомври цената на синьото гориво щеше да бъде с 13 процента по-висока, а сега е с 1 на сто по-ниска.

Не беше посочено на каква цена „Булгаргаз" ще купува добития у нас газ, но стана ясно, че тя ще е по-ниска от тази на „Газпром".

Трайков разкри още, че през 2011-та година „Мелроуз" ще направи още два сондажа в близост до „Каварна" и „Калиакра".

Шефът на „Булгаргаз" Димитър Гогов разкри, че дружеството ще взима поне 90 процента от добива в двете газонаходища, а ако той е над 400 милиона кубика годишно, са възможни и по-големи доставки.

Двете нови газови находища „Калиакра" и „Каварна" са с общ капацитет от около 2.5 млрд куб. метра природен газ. Намират се съответно на 8.5 и 14.4 км от добивната платформа „Галата".

Сондажите са свързани с нея чрез морски газопроводи, след което газът се транспортира по изградената инфраструктура и стига до националната газопреносна система близо до гр. Провадия.

Концесионните договори за двете площи бяха сключени на 1 ноември 2010 г. между МИЕТ и „Мелроуз рисорсиз".
Те предвиждат от находище „Каварна" да се добиват годишно минимум по 145 млн. куб. метра природен газ, а от „Калиакра" - минимум по 255 млн. куб. метра.

За находище „Каварна" концесията е за 10 години, а за „Калиакра" - за 7. Според предварителните разчети държавата ще получи около 80 млн. долара концесионно възнаграждение от експлоатацията на двете находища.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати