29 Март 2024 г. Петък

Ал Кайда си призна: Пращаме бомби в колети

2010-11-06 10:16:22

Терористичната групировка „Ал Кайда на Арабския полуостров“ (със седалище в Йемен) пое отговорност за изпращането на колети бомби, открити във Великобритания и Дубай.

Терористите обявиха също така, че Ал Кайда е взривила товарен самолет през септември в Дубай. Това съобщава американският сайт SITE, който следи виртуалните послания на Ал Кайда.

Терористите от Йемен заплашват, че ще продължат да нанасят удари срещу американски обекти.

Преди седмица службите за сигурност в Дубай и Великобритания откриха пакети бомби, адресирани до САЩ.

Едно от двете взривни устройства, открити в пратки от Йемен миналата седмица, е било обезвредено 17 минути преди да експлодира, съобщи френският вътрешен министър Брис Ортфьо.

На 1 ноември британските власти съобщиха, че спецслужбите са получили информация за взривните устройства в товарните самолети от бившия член на „Ал Кайда“ Джабер ал Файфи, който е бивш затворник в американския затвор Гуантанамо в Куба.

Според следствието откритите взривни устройства са идентични с бомбата, която през декември 2009 г. се опита да взриви нигериецът Умар Фарук Абдулмуталаб на борда на пътуващ за САЩ пътнически самолет.

Пратките са съдържали взривното вещество пентаеритритол-тетранитрат, или PETN.

Спецслужбите на САЩ смятат, че бомбите са създадени от Ибрахим Хасан Асири, който е от Саудитска Арабия и е смятан за главен конструктор на взривните устройства в йеменския клон на „Ал Кайда“. Той се издирва в Йемен.

Тероризъм в Европа

В сряда правителството на Гърция спря за 48 часа изпращането на международната поща, след като бяха открити множество пратки, съдържащи експлозив.

Сред адресатите на тези пратки бяха президентът на Франция Никола Саркози, канцлерът на Германия Ангела Меркел и премиерът на Италия Силвио Берлускони.

Според властите в Гърция пратките са свързани с леви групировки, а не с „Ал Кайда“.

В интервю за Световната радиослужба на Би Би Си д-р Атанасиос Другос, експерт по разузнаване и тероризъм, обаче сподели по-различна версия за колетите бомби в Гърция.

 

Kрайнолявата екстремистка група "Заговор на огнените ядра", за която се предполага, че стои зад нападенията с колетите бомби в Гърция, може да се превърне в сериозна заплаха за сигурността в страната, смята Другос.

Мисля, че има сближаване, да го наречем – фиктивен брак, между анархисти и други леви групи в нашето общество с някои ислямистки групи. Те нямат същия дневен ред, но имат едни и същи цели – да създават повече проблеми в гръцкото общество, коментира експертът.

Код "червено" в България

От днес "Български пощи" ЕАД въвеждат най-високото ниво на контрол и сигурност "код червено" по европейската категоризация. Това обяви в петък министърът на транспорта, информационните технологии  и съобщенията Александър Цветков.

Всички пратки ще минават на физически и технически контрол през скенер. 

За последните четири месеца у нас са регистрирани 41 пратки, в които рентгенът е засякъл различни по вид оръжия и една граната, съобщи Тодор Бобев, директор на Дирекция "Сигурност" към "Български пощи" ЕАД.

Теньо Тенев, мениджър на Сортировъчния център във "Враждебна", каза, че през центъра са минали и спирани различни видове наркотици, сред които най-често амфетамин.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати