26 Април 2024 г. Петък

Трайков освободи шефа на АЕЦ „Козлодуй”

2010-11-05 20:56:08

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков освободи изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов.

Трайков съобщи това в Козлодуй, където присъства на пускането на турбината на Шести блок след годишен планов ремонт.

Мястото му ще бъде заето от Костадин Димитров - досегашен финансов директор и член на Съвета на директорите на централата.

За наследник на Димитър Ангелов в съвета пък ще бъде предложен Александър Николов - дългогодишен инженер и бивш производствен директор.

Министър Трайков благодари на Ангелов за работата му през последната една година и три месеца.

Министърът посочи, че е приел оставката му, тъй като пред АЕЦ "Козлодуй" предстоят много важни задачи както в оперативното ръководство на централата, пазара на електроенергия, така и в предстоящите дейности по продължаване на ресурса на Пети и Шести блок, а Ангелов бил в пенсионна възраст.

Трайков отрече причината да е ремонта на тръбите на блок 6.

бе включен в паралел с енергийната система на страната, след извършена проверка и издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. 1000-мегаватовият блок бе спрян за планов годишен ремонт на 18 септември 2010 г.

Ремонтът продължи повече от първоначално предвидения срок - 30 октомври,  поради възникнала необходимост от подмяна на защитните тръби на органите за регулиране на Системата за управление и защита на  блока.

По време на плановия годишен ремонт на шести блок бяха изпълнени всички планирани ремонтни и инвестиционни дейности и реакторът бе презареден със свежо ядрено гориво.

Днес, 5 ноември, другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ "Козлодуй" - пети блок, работи с натоварване от 100%.

Припомняме, тазгодишният планов ремонт на 6 блок бе съпътстван от напрежение, тъй като установени дефекти, за които бяха поръчани детайли от Русия, заплашиха пуска на блока да стане с голямо закъснение и милиони загуби.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати