20 Април 2024 г. Събота

РЗС: Андрей Иванов "гушнал" 400 бона от измама

2010-11-05 18:35:54

Шефът на Столичния общински съвет Андрей Иванов е получил над 400 хил. лв. чрез фалшиви записи на заповеди, твърдят депутати от РЗС.

В четвъртък те поставиха ултиматум на Иванов да подаде оставка днес до 13 часа или ще направят публично достояние документи, които го уличават в данъчно престъпление заради получени доходи в особено големи размери, върху които той не е платил данъци.

Според депутата Емил Василев Андрей Иванов е извършил и документна измама заради предоставяне на две фалшиви записи на заповед.

Сумата от 381 460 лева е преведена по личната банкова сметка на Иванов на 13 декември 2007 г., когато той вече е председател на съвета.

"Със сигурност този доход не е отразен в данъчната му декларация и не е платил данъци", категоричен бе Василев.

По думите му тази сума е преведена по разпореждане на съдия-изпълнител, след като Иванов е спечелил дело за признаване на задължения, които е имала фирма "Искра-21" АД към него.

Василев уточни, че проверката на партията е установила, че по делото няма оригинали на записи на заповеди.

"В съдебното дело има два записа на заповеди за дължими суми – един за 100 000 евро, който е сравнително добро цветно копие, а вторият – за 40 000 евро, е груб фалшификат", коментира още Василев.

Той добави, че Андрей Иванов е имал срещи с хора от организираната престъпност, с някои от най-известните столични мутри, чрез които е искал да изнудва бизнесмени за пари и за прехвърляне на имоти.

"Само компетентните органи са тези, които могат да правят съждения по изнесените факти, за това има или не закононарушения", посочи още той, като обеща, че публично ще изнесе данните от проверката.

 

Преди дни НАП започна проверка на имотите на шефа на СОС, след като Яне Янев обяви на поредната си пресконференция как през целия си живот Андрей Иванов е работил като данъчен и полицай, а е натрупал 60 имота за над 10 милиона лева.

Иванов обаче отрече да има 60 имота. В началото на мандата бил собственик на 15, по време на мандата продал два и придобил един, така сега останал с 14 имота.

"Зад купуването на тези имоти стоят 120 години трудов стаж. Тъй като съм единствено дете, това е трудовият стаж на майка ми и на баща ми. Аз имам 20 години трудов стаж, плюс трудовия стаж на съпругата ми", обясни тогава той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати