19 Април 2024 г. Петък

Черна гора – като приказка за юнаци и принцеси

2010-11-05 12:14:17
Черна Гора е китна държава между Албания, Босна и Херцеговина, Сърби и Хърватия, а най-хубавото е, че е само на 430 км от София. Най-бързо и лесно дотам се стига през Хърватия.

В Черна Гора природата ще ви очарова, ще загубите броя на църквите и манастирите, а средновековните замъци и крепости се редуват като в приказките. 

Кухнята не се различава много от българската. Националните специалитети са гушка прашута (пушено-сушено месо на скара) и качамак. Морските блюда са важна част от менюто. Храната се полива с “Никчишко пиво” и червеното вино “Црногорски Вранац”. На много места по пътищата свободно се продава кашкавал, както плодовете и меда по българските пътища.

Столицата Подгорица е най-големият град в страната – административен, културен, образователен и икономически център. 

В древността през Подгорица е минавал пътят на търговията от Азия за Европа. Сега се твърди, че оттам минава пътят на контрабандата, а през последните няколко години – и на крадени коли от Германия и Западна Европа. 

Лъскавите возила в Черна Гора могат да засенчат и най-атрактивния автопарк пред софийско заведение. 

Близо до града има ски комплекси, а на север са крайбрежните курорти на Адриатическо море. 

В Подгорица не бива да се пропускат градският музей, дворецът Петрович в най-големият парк на столицата и арт галерията. Съвсем близо до града е крепостта Медун. 

Не бива да се подминават и рибните ресторантчета, които се намират на 15 минути западно към град Будва. 

Иначе в града е пълно със заведения за бързо хранене с богат асортимент от тестени изделия и пици.

Будва е първият крайбрежен град след платото на Подгорица – на 60 км от столицата. Там има какво да се разгледа. Старият град е разположен на полуостров, а каменните къщи, магазините и ресторантчетата на калдъръмените улици са заобиколени от крепостна стена. Цитаделата, Археологическият музей и църквата Сава са задължителните туристически забележителности.
 
На красивите плажове на Будва слънчевите дни в годината са 220. Градът е известен и с нощния си живот – колоритните кръчми и дискотеки подсигуряват забавленията за тъмната част от денонощието. 

Най-престижният курорт в Черна Гора, където почива хайлайфът на Сърбия, е Свети Стефан. Той се намира близо до Будва, на около половин час път от летище Тиват и на час път от Подгорица. 

В курорта всичко е разположено нагъсто – къщички и малки църкви, улички с много зеленина. Свети Стефан се намира на скала на остров и е свързан с брега чрез провлак.

През първата половина на XIX век Свети Стефан е важна крепост, но постепенно губи икономическата си мощ и политическото си значение. През 1954 г. група художници започват реставрация на изоставените сгради и го превръщат в приказен град. 

Днес там има свръхмодерни комплекси, в които почивката си прекарват политици, звезди на киното и други знаменитости. Свети Стефан е любимо място на София Лорен, Силвестър Сталоун и Клаудия Шифър (която преди време дори беше рекламно лице на Черна Гора). 

Наемът на прочутата вила 118, където отсядат звездите, е около 800-1000 евро на нощ. Но за простосмъртните може да се намерят и места за по 100 евро.

Близо до Свети Стефан, на 6 км от Будва, е град Милочер, където се намира бившата кралска резиденция на Караджорджевичите, построена през 1934 г. Плажът пред вилата е наречен “кралски плаж”, а на няколко метра от него е “плажът на кралицата” – любимото място на кралица Мария Караджорджевич.

Черна Гора е пълна с изненади, има 40 езера и най-южния фиорд в света – залива Бота Которска. 

Една от най-хубавите изненади е град Котор, който се крие в най-изолираната част на залива Котор (Бота Которска). Старото средиземноморско пристанище и масивната стена, ограждаща града, го нареждат в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. 

В града преобладава венецианската архитектура, тъй като дълго време е бил под властта на Венецианската република. В града всички пътища водят до основния Площад на оръжията и катедралата “Свети Трифон”. На 1350 каменни стъпала разстояние е и крепостта Свети Иван, която е завършена през XIV век с църквата в нея, която е от VII век. 

Кулинарните специалитети на Котор са пица, спагети, ризото и печена риба. Цените са като в българските курорти. В сравнение с Дубровник бирата е 3 пъти по-евтина. 

На 30 минути надолу по фиорда е Пераст. Градът преживял разцвета си по време на Венецианската република (1420–1797). Вечер по крайбрежната улица майстор готвачите предлагат уникално приготвени рибни ястия, задължително придружени с вино. Гъстото червено вино се произвежда от местен сорт грозде. Задължително трябва да се опитат  бадемовият кейк и традиционните понички със смешното име “боби”. Истинска находка е “сипак” – сок от диви нарове, приготвен на място. 

Пераст печели все повече международна слава. От няколко години вече присъства в каталозите за недвижими имоти, а през 2008 г. цените надминаха тези в Монако. 

Малко преди входа на Будва пътят се разделя към древната столица на страната Цетине. Градът се смята за неофициалната културна столица и може да бъде разгледан в рамките на час. 

В двореца музей на крал Никола I Нигуеш (1841–1921) може да се види портрет на нашата царица Йоана като невръстно дете. Друга забележителност е Цетинският манастир – разрушен от турците до основи и реставриран през 1724 г. 

В църквата на манастира се пазят дясната ръка на св. Йоан Кръстител и мощите на св. Петър Цетински. Там се съхранява и парченце от кръста на Христос. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати