27 Април 2024 г. Събота

Норвегия e най-доброто място за живеене. България е на 58-о място

2010-11-05 11:45:48

Норвегия остава най-доброто място за живеене в света, докатоЗимбабве, засегната от икономическата криза и разпространението наСПИН, е най-малко привлекателната страна за живеене, сочи публикуваната днес годишна класация на Програмата на ООН за развитието (ПРООН), цитирана от Ройтерс.

България е на 58-о място от 169 страни в класацията. Миналата година страната ни е била на 61-о място в световния индекс на човешкото развитие.

Класацията се прави за 20-а поредна година, като се взема предвид т.нар. индекс на човешкото развитие, който отчита индивидуалния икономически просперитет, равнището на образование и продължителността на живот.

ПРООН класира на предните места Норвегия, Австралия и Нова Зеландия, а Нигер, който беше на последно място миналата година, заедно с Демократична република Конго и Зимбабве са в дъното на класацията.

Япония е страната с най-голяма продължителност на живот - 83,6 години, докато в Афганистан продължителностт на живот е едва 44,6 години.

Лихтенщайн е страната с най-голям годишен доход на глава от населението - 81 011 долара, което е с 460 пъти повече от класиралото се на последно място Зимбабве, където годишният доход на глава от населението е 176 долара.

Значителните промени спрямо миналогодишния доклад са, че САЩ са се качили в класацията от 13-о място на 4-о, а Исландия, която бе сериозно засегната от глобалната финансова криза, е паднала от 3-о на 17-о място.

Представители на ПРООН уточниха, че заради промени в метода на изчисление тази година данните не са изцяло съпоставими. Заради трудности с получаването на необходимите данни от някои страни само 169 от общо 192 държави членки на ООН са класирани. Сред отсъстващите е Северна Корея.

Тазгодишният доклад насочва вниманието си върху дълготрайните тенденции, като оценява развитието в 135 страни от 1970 г. досега. Според доклада само три страни имат по-нисък индекс на човешкото развитие спрямо 1970 г. Това са Конго, който е раздиран от конфликти от 90-те години, Замбия, засегната от спада на цената на медта, която изнася, и Зимбабве, където инфлацията достигна 500 милиарда процента преди 2 години.

Страната, която е напреднала най-много през изминалите 40 години, е Оман заради големия напредък в областта на здравеопазването и образованието. Китай е на второ място благодарение на удивителния си икономически растеж.

Като цяло неравенството в Чехия е най-малко, а най-голямо е в Мозамбик. В Холандия има най-малко неравенство между половете, а в Йемен е най-голямо, сочи проучването. БТА

източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати