25 Април 2024 г. Четвъртък

Червената лампа на Европа светна: България се провали с Галеви!

2010-11-05 11:27:36

Съвсем очаквано вчерашното решение на кюстендилския окръжен съд да оправдае бизнесмените от Дупница Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като братя Галеви, попадна в полезрението на европейските медии.

Галев и Христов бяха оправдани по делото за организиране и ръководене на престъпна група.

С подчертано критичен тон днес Ройтерс излиза с материал по темата като посочва, че действието на съда "спъва усилията на правителството да изчисти имиджа на страната като най-корумпираната държава членка на ЕС".

В кореспонденция на Ройтерс от София се говори за пълен провал на дело срещу Пламен Галев и Ангел Христов.

Според агенцията това ще създаде пречка за дясноцентристкия кабинет на Бойко Борисов, който дойде на власт миналата година с обещание да се пребори с организираната престъпност.

"Галев и Христов се превърнаха в символи на безнаказаността в България след като вратички в закона им позволиха да се кандидатират за парламентарните избори миналата година, докато чакаха да започне дело срещу тях. След като се регистрираха за участие в изборите, двамата бяха освободени под гаранция от ареста, но не бяха избрани за депутати, което щеше да им осигури имунитет от съдебно преследване. Двамата бивши полицаи, чието минало и бизнес са обвити в мистерия, бяха оправдани по обвиненията за рекет. България, която се присъедини към ЕС през 2007 г., е подложена на натиск от Брюксел да се бори с организираната престъпност и корупцията и да осъществи съдебни реформи, за да гарантира, че може да наложи върховенство на закона. Кабинетът обвини бавната, корумпирана съдебна система заради това, че не е успяла вкара в затвора нито един престъпник и че подкопава усилията му да се справи с организираната престъпност", пише в материала на Ройтерс.

Агенцията не пропуска да засегне и темата за вечните спорове между съдиите, прокурорите и полицията, които се обвиняват за некачествените разследвания и невъзможността да се съберат доказателства, които да издържат в съда.

"Намираме се в омагьосан кръг..., но това решение ще има последици за престижа на правителството, защото кабинетът обеща да се справи с този проблем", заяви анализаторът от "Политикъл Кепитъл" Кирил Аврамов. Мотивите на съда за оправдаването ще бъдат публикувани до един месец. Прокуратурата не коментира за момента дали ще обжалва решението на съда. През юли Европейската комисия похвали София за усилията й да реформира съдебната си система, но заяви, че все още трябва да се работи много, за да се сложи край на отлаганията на важни съдебни процеси и на липсата на достатъчно тежки наказания.

Темата се очаква да получи още по-голям отзвук и от страна на европейските институции.

Припомняме, че още през месец януари тази година медийната организация SEEMO алармира, че сигурността на българската журналистка Лидия Павлова, отразяваща събитията около Галеви, е в сериозна опасност.

Тя бе нееднократно заплашвана и сама призна, че се страхува за живота си. В началото на 2010 медийната организация за Югоизточна Европа SEEMO и Международният пресинститут (IPI) отбелязаха, че са „много загрижени за сигурноста на българската журналистка.”

Опасенията бяха изказани в писмо на двете организации до българския премиер Бойко Борисов и до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.  

Делото срещу "братя Галеви” обаче взе (не)очакван развой. Реакциите на Европа предстоят.


източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати