29 Март 2024 г. Петък

Отслабването с повече от 4 кила месечно е опасно

2010-11-05 11:15:18

Гладуването и диетите са вредни, а отслабването с повече от 4 килограма месечно е опасно за здравето, предупреждава проф. д-р Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика.

Според специалистите храната е важна и може да предпази от появата на всяко заболяване, но възникнала ли е веднъж една болест, диетата не може да я излекува. 

Експертите алармират, че хора, завършили Националната спортна академия, се представят за диетолози. Това са кинезитерапевти, които нямат нищо общо с медицината, а още по-малко с диетологията, но в същото време дават съвети за здравословно хранене.

"В 95 на сто от СПА-центровете у нас хората, които дават препоръки за хранене, са именно кинезитерапевти. Те дори си позволяват да дават препоръки за лечебно хранене при хипертония, диабет", коментира д-р Борислав Георгиев, председател на Фондация "Академия кардиология".

Максималното отслабване може да е с четири килограма месечно или по един килограм седмично, смятат специалистите. Според тях с пиене на вода по време на пълнолуние и високовъглехидратни диети трудно може да се постигне здравословен резултат.

Здравословното хранене трябва да върви ръка за ръка с оперативното, медикаментозното лечение и рехабилитацията, посочват експертите. 

Не съм видял пациент, страдащ от затлъстяване, който с нормална диета да е смъкнал повече от 9 до 10 кг месечно, коментира д-р Борислав Георгиев. Според него важно за пациентите с метаболитни нарушения и диабет е консумацията на сол. 

Тридесет процента от здравите хора у нас са чувствителни към солта, а при хипертониците процентът е 50 на сто. Увеличената дневна консумация на сол може да доведе до артериална хипертония, предупреждава д-р Георгиев.

Само при леката хипертония, т.е. там, където кръвното налягане е между 140-150, спирането на терапията и здравословното хранене и физически усилия при 15 до 20 процента могат да нормализират кръвното налягане. При среднотежката и тежката хипертония здравословното хранене върви успоредно с терапията. Проблемът е, че много често се казва да се спрат лекарствата и да се използват определени хранителни режими, посочи д-р Георгиев. 

Според проучванията у нас съществуват проблеми, свързани с небалансираното хранене и недостатъчната физическа активност, които водят до затлъстяване и наднормено тегло. От друга страна при определени социални групи се регистрира недостатъчен прием на хранителни вещества и анемия, коментира проф. д-р Стефка Петрова - директор на Националния център по опазване на общественото здраве /НЦООЗ/.

Статистиката сочи, че седемдесет процента от жените над 60 години са с наднормено тегло, а 60 на сто от мъжете между 30 и 60 години страдат от затлъстяване. Цифрите са достатъчно показателни, за да дадат основание за сериозна тревога по отношение на храненето на хората от всички възрастови групи, коментират експертите. 

Поради прилагането на ограничителни диети расте броят на заболелите от анорексия сред подрастващите, засягаща предимно момичетата, отбелязва проф. д-р Божидар Попов. Той препоръчва подрастващите да приемат повече белтъчини, които се съдържат в яйцата, млякото и месото, както и фолиева киселина и желязо - важни за растежа на организма. 

Вегетарианството в семейството е опасно за здравето на децата, защото ги лишава от важни за организма витамини, предупреждават експертите. Според тях на децата трябва да се дават повече пресни плодове и зеленчуци, риба, мляко и млечни продукти, пълнозърнест хляб. 

Доц. д-р Веселка Дулева, ръководител на секция "Хранене и обществено здраве" в НЦООЗ посочва, че са обезпокоителни данните, според които само 21 на сто от първолаците консумират пресни плодове, близо 18 процента - пресни зеленчуци, а около 37 на сто - прясно и кисело мляко. 

Храненето оказва влияние през всички периоди от живота на човека, започвайки още преди раждането. Затова специалистите препоръчват още 3-4 месеца преди забременяването жените да се хранят балансирано, защото това е периодът, в който е необходим и прием на фолиева киселина. Оказва се, че само 4 процента от българките взимат фолиева киселина преди раждането, което е тревожно и създава рискове за развитието на плода, посочи проф. Стефка Петрова. 

Според нея 25 процента от жените в детеродна възраст са с анемия, особено рискова група са ромите, където този процент е значително по-висок - 36 на сто. Само 29 процента от жените през третото тримесечие на бременността взимат профилактично желязо, за да намалят риска от анемия, което е основен проблем за плода, отбеляза експертът. 

Кърменето пък е най-добрата храна за детето. При кърмените деца много по-малък процент страдат от наднормено тегло, много редки са инфекциозните заболявания, посочват специалистите. Още от първата година от живота си децата започват да имат проблеми със затлъстяването и наднорменото тегло. Проблемът е по-значителен при малцинствата. Децата се хранят с доста енергийни храни с голямо съдържание на захар, не се движат достатъчно. Наднорменото тегло се движи между 9 и 15 процента при децата от една до пет годишна възраст. Наднорменото тегло е сериозен проблем при децата над 7 годишна възраст, коментира проф. Стефка Петрова. 

Статистиката сочи, че 31 процента от първокласниците в България са с наднормено тегло. Има проблем и с поднормено тегло при момичетата между 10 и 19 години, 8 процента от тях са с поднормено тегло. При жените между 18 и 30 години поднорменото тегло стига 17 процента, отбелязват експертите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати