19 Април 2024 г. Петък

"Синята коалиция": Целта на ГЕРБ е кабинетът да издържи до президентските избори догодина

2010-11-02 08:59:22
Всичко, което прави ГЕРБ, е опит да закърпят чувала на бюджета, за да изкарат догодина до местните и президентските избори, защото след това вероятно ще има нова политическа ситуация. Това коментира съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на СДС Мартин Димитров след разширено заседание на петте партии от десния съюз. Той не изключи предсрочни парламентарни избори след вота догодина. 

И според другия съпредседател на "Синята коалиция" и лидер на ДСБ - Иван Костов, премиерът Бойко Борисов се надява това управление да издържи до президентските избори. Костов смята, че дори да има ремонт на кабинета, ще бъдат махнати най-провалилите се министри, но без промяна на модел на управление към коалиция. Бойко Борисов няма да предлага на който и да било участие в коалиционно правителство, това противоречи на неговите персонални качества, той е недиалогичен, неспособен на такива решения, коментира още Костов.

Лидерът на ДСБ отбеляза, че не може да се търси каквото и да било обяснение за поведението и позициите на десницата през призмата на някакъв стремеж да влезе във властта "през задната врата".

Мартин Димитров коментира, че му е по-лесно да посочи успешните министри. Той добави, че в последните дни основен генератор на всички леви идеи е министърът на труда Тотю Младенов и те все повече започват да притесняват десницата като идеите за частична национализация на пенсионните фондове и за увеличаване на осигурителната тежест.

Димитров предупреди, че политическото бъдеще на ГЕРБ може да е същото като на НДСВ, защото царската партия получи дори по-голямо мнозинство от ГЕРБ, но при отказ от реформи за 8 години се обезличи.

За бъдещия политически проект на президента Георги Първанов Мартин Димитров заяви, че той не може да бъде алтернатива на "Синята коалиция". Той посъветва Първанов открито да застане начело на лява прокомунистическа формация и да събере там олигарсите, които имат интерес да участват, за да е ясно всичко за обществото. Не сме изненадани, очаквано е това, което става, но проектът му не може да бъде демократичен и наш конкурент по никакъв начин, добави Димитров.

Иван Костов посочи, че Първанов участва в последните парламентарни избори през подставени политически формации, каквито бяха ЛИДЕР и РЗС, за която е ясно, че беше създадена от ДАНС.

Партиите от "Синята коалиция" - ДСБ, СДС, Обединените земеделци на Анастасия Мозер, БСДП на Йордан Нихризов и Радикалдемократическата партия, ще участват съвместно на местните и президентските избори догодина и при възможност да разширят съюза, за да дадат на хората право на избор. "Синята коалиция" ще бъде единствената дясна алтернатива на всичко, което става в страната, обяви  Димитров.

Костов изрази задоволство, че партньорите от "Синята коалиция" желаят да се явят заедно на изборите догодина и да имат свои кандидати за всички изборни длъжности, включително и за президент.

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков заяви, че "Синята коалиция" ще работи така, че да бъде откроена все по-ярко като алтернатива на случващото се в страната. В момента има един президент, който си търси партия, и един, готвещ се за президент, на който май не му трябва партия, коментира той.

"Синята коалиция" ще гласува "въздържал се" по републиканския бюджет и "против" по бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на здравната каса. Причините, които партийните лидери изброиха, са няколко, а главните от тях са спирането на реформите, вдигането на данъци и осигуровки, левият завой на ГЕРБ и обявените планове за национализация на лични партиди в пенсионните фондове. Като критика от коалицията посочиха и факта, че след 2 години без актуализация на пенсиите, в края на 2011 г. доходите на пенсионерите ще са спаднали със 7% заради девет поредни години с инфлация около 3.5 на сто.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати