18 Април 2024 г. Четвъртък

Накъде гледа Първанов?

2010-11-02 08:07:07

Има една широка гражданска инициатива, която е в ход и която вероятно скоро ще стартира в публичното пространство. Това загатна в петък в Националния дворец на културата президентът Георги Първанов.

С кого е разговарял държавният глава и какви са очакванията на потенциалните участници в „гражданската инициатива“ на Първанов? Кои детайли около бъдещата „инициатива“ на президента могат да бъдат разкрити преди 11 ноември?

Стефан Личев, председател на Земеделския народен съюз, е имал разговор с Георги Първанов „преди около двайсетина дни“. 

Видяхме се в Смолян и там разговаряхме, на празника на града - разкри Личев в интервю за Dnes.bg.

“[Първанов] каза, че се заражда такова движение и нали има и други хора, които...той няма да го оглавява, просто е съпричастен към едно такова движение. Но кои са другите хора аз също не знам“, каза още председателят на Земеделския народен съюз.

Ако едно подобно движение тръгне наляво, то ние няма да бъдем там. Така че въпросът е наистина да има характер на алтернатива, която е еднакво отдалечена от ляво и дясно, смята Стефан Личев.

Мисля, че е крайно време да се създаде едно такова центристко движение, което малко да намали тази омраза и безумното противопоставяне на дясно и ляво. Въпросът е обаче какво ще представлява то и ако имаме някакви допирни точки с едно такова движение, може би ще започнем разговори, обясни председателят на Земеделския народен съюз.

„Ние говорим за една инициатива от експерти, от представители на различни слоеве на гражданското общество, хора, които имат и своите политически предпочитания, някои – и пристрастия“. 

Това разкри пред Dnes.bg  Божидар Митев, заместник-председател на Политическо движение „Социалдемократи“.

Не би трябвало да очаквате, че на 11 ноември ще бъде промотиран някакъв партиен проект, разясни Митев.

За „Социалдемократи“ е важно „да се наложи едно експертно гражданско начало във формирането на политики в интерес на обществото, на страната“.

Проектът на Първанов – огледален образ на ГЕРБ

Потърсихме за коментар и Елеонора Николова от Единната народна партия (ЕНП). През изминалата седмица имаше спекулации, че дясната партия би подкрепила инициативата на Първанов.

Аз съм заместник-председател на ЕНП, десен политик съм, стоя ясно в това пространство. Никога, по никакъв повод не съм водила никакви разговори и не бих могла да участвам в едно движение или, аз не знам как да го нарека - сбор за републиката, или как да се изразя за това начинание на президента, който според мен е форматиран изцяло в лявото пространство, заяви Елеонора Николова.

Проектът, който се формира, е огледален образ или поне се мъчи да бъде такъв, на проекта в дясно на ГЕРБ. Така че се говори за един ляв проект между политици, които ясно са се определили. Аз за себе си казвам, че ясно винаги съм имала профил – нямам място в такова ляво движение, категорична е Николова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати