23 Април 2024 г. Вторник

БСК: Всеки пети служител до 24 г. е неграмотен

2010-11-02 00:09:25

Всеки пети служител до 24-годишна възраст е неграмотен, алармират от Българска стопанска камара. В същото време едва 11% от хората с основно образование са успели да си намерят работа.

Това показва анализ на Българската стопанска камара, разработен в рамките на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Данните сочат, че населението на страната намалява, като в края на 2009 г. постоянно живеещите лица в България са 7 563 710. В сравнение с 2008 г., населението е намаляло с 42 841 души.

С проявлението на кризата и спада в икономиката през 2009 г. спрямо 2008 г. се наблюдава и реален спад в работната сила и в заетите лица, в т.ч. и на наетите по трудови и служебни правоотношения. Влошават се и показателите за икономическа активност и заетостта.

Равнището на заетост в значителна степен зависи от степента на завършено образование и от притежаването на професионална квалификация.

През 2009 г. коефициентът на заетост сред лицата с висше образование е 72,7 на сто, при тези със средно образование е 61,6 на сто, с основно образование – 23,2 на сто, а с начално и по-ниско – 11,2 на сто, съобщават от БСК.

Неблагоприятно въздействие върху бъдещото демографско развитие и особено върху качеството на работната сила има и увеличаването на неграмотността и влошаването на образователните характеристики сред младите хора до 24-годишна възраст, сочи още проучването.

Всеки пети от тях има по-ниско от средно образование. 

Ниското образование е и причината близо 60% от работодателите да изпитват остра нужда от качествен, добре подготвен персонал.

Още един извод на анализаторите е, че възрастните кадри могат да са по-спокойни за работата си. Оказва се, че в условията на криза работодателите уволнявали първо младите служители. 
Само за една година над 5% от работниците между 25 и 34 години са останали без работа.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати