24 Април 2024 г. Сряда

България отбелязва Деня на народните будители

2010-11-01 08:45:04
Днес е официалният празник на Деня на народните будители. Всяка година на 1 ноември отбелязваме празника, посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение.

Президентът Георги Първанов ще връчи висши държавни отличия в 11.00 часа на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. По-късно пред парадния вход на президентската администрация в присъствието на президента Георги Първанов и на вицепрезидента Ангел Марин ще бъде изпълнен традиционният ритуал за издигане на националното знаме. Ще бъде извършена и тържествена смяна на караула.

Мининистърът на културата Вежди Рашидов ще награди дипломати с отличието "Златен век" за големите им заслуги към българската култура и развитието на двустранното културно сътрудничество.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на честването на Деня на народните будители в Борисовата градина, съобщи пресцентърът на Столичната община. Церемонията ще е утре в 12.00 ч. на Алеята на бележитите българи в парка. На празника ще са и ученици от столичните училища, които носят имена на просветни дейци, революционери и възрожденци и има техен паметник на почетната алея. Тази година са почистени и възстановени надписите на 14 бюст-паметника от алеята със средства на Столичната община.

Книгата "Пътят към София" ще получат всички училищни библиотеки в столицата по случай Деня на народните будители, добави пресцентърът общината. Екземпляри от книгата на Стефан Дичев ще бъдат връчени от кмета на празничния концерт, посветен на Деня на народните будители в театър "София", който ще е от 18.00 ч.

Министърът на външните работи Николай Младенов ще открие на 1 ноември изложбата "Глаголицата" в израз на почитта ни към духовните водачи на българската нация, съобщиха от министерството. Проектът се осъществява в партньорство от Държавния културен институт и Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите, чийто председател е авторът на изложбата Павлин Петров.

Денят на народните будители е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал,. Сред тях са Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Владислав Граматик, Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Миладинови, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. е забранен. Честването му се възстановява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати