20 Април 2024 г. Събота

Проучване "Таен клиент": Обслужването в магазините "Хит" и "Пикадили" е най-добро

2010-10-31 18:35:27
Магазин с паркинг, добър външен вид, подредени рафтове, приветливи, любезни служители. Така би трябвало да изглежда идеалният супермаркет. Оценката често е субективна, но изследванията показват, че 69% от клиентите се отказват от даден магазин заради влошено обслужване и само 9 на сто заради по-лош продукт.

"Тайният клиент" е един от начините мениджмънтът да получи информация дали е застрашен от отлив на потребители заради лошото отношение на служителите. Засега най-спокойни трябва да се чувстват управителите на супермаркетите "Хит". Магазините са получили най-висока оценка от тайните клиенти на специализираната в привидното пазаруване агенция "Маркет айс" (Market Eyes).

Резултатите бяха представени по време на форума Retail in Detail, организиран от сп. "Регал" и Gfk. На обратния полюс са магазините "Т-маркет", които са с най-ниска оценка сред изследваните седем вериги.

Тайните клиенти на "Маркет айс" са посетили обекти на "Хит", "Пикадили", "Фантастико", "Кауфланд", "Билла", CBA и "Т-маркет". Оценявани са външният вид и подредбата в магазина, обслужването на топлия щанд и касата и цялостна потребителска оценка. След това е направена и класация.

"Най-високи са резултатите при оценката на екстериора и интериора на магазина", каза при представянето Диньо Маджаров, директор "Изследвания" в агенцията. По този показател тайните клиенти са останали най-доволни от подредбата и най-недоволни от мястото за паркиране. С максимална оценка по този показател са обектите на "Пикадили" и "Хит", а на дъното в класацията са "Т-маркет".

Най-голямата слабост, която тайните клиенти са отбелязали при посещението си на топлия щанд, е това, че продавачите не им предлагат допълнителен продукт към вече избрания или пък стока, която е в промоция. "Това е важно, тъй като влияе пряко на продажбите", коментира Маджаров и добави, че при допълнително подканяне клиентите често купуват повече.

Резултатът за седемте вериги по другият важен показател - дали служителите поздравяват клиентите, е 53% и също е сравнително нисък. Като цяло обслужването на топлите щандове на "Пикадили" и "Фантастико" е оценено като най-добро.

Най-разочароващо за тайните клиенти се оказва обслужването на касите. Тук общите резултати остават доста под средните, като най-ниско е оценен изрядният външен вид на служителите.

Като резултат от впечатленията си в обектите на седемте вериги 72% от тайните клиенти са казали, че са удовлетворени като цяло, 68 на сто са заявили, че ще посетят магазина отново, а 55% - че ще го препоръчат на познати. След сумирането на резултатите като най-добро се оценява обслужването в "Хит", следван от "Пикадили", "Кауфланд", "Фантастико", "Билла",  CBA и "Т-маркет".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати