29 Март 2024 г. Петък

Шоуто на данъчните

2010-10-30 10:49:20
Те ходят по дискотеки, срещат се с известни фолк изпълнители, возят се на скъпи коли и яхти и летят с хеликоптер. Те не са българската версия на Тузара, а служители на Националната агенция за приходите (НАП).

През последните няколко седмици изпълнителният й директор Красимир Стефанов почти засенчи вицепремиера Цветан Цветанов по медийни изяви. А поводът е последната и най-зрелищна акция на данъчните: заснемане на скъпи имоти в покрайнините на София и по морето от хеликоптер. Сред "великите географски открития" на агенцията беше и незаконното митничарско село край язовир "Ивайловград".

Преди акция "Хеликоптер" имаше и други кампанийни проверки - на собствениците на бентлита, яхти, футболистите, естрадните и поп-фолк певците, дискотеки по морето... Хиперактивността на НАП започна в последната година и съвпадна с идването на власт на ГЕРБ. Може би затова и мнозина я възприеха като част от управленския стил на премиера Бойко Борисов – повече PR в борбата срещу незаконно забогателите и престъпниците, по-малко (поне засега) реални резултати. В работата на данъчните също има доза популизъм, а и непрофесионализъм: акциите им са съпроводени от шумни медийни кампании, включващи предварително оповестяване на проверяваните обекти.


Случайно или не, но всичко това се случва на фона на спадащи приходи наНАП – с 12% през деветте месеца на тази година в сравнение с миналата (която също бе кризисна). Затова е логичен въпросът дали гръмките истории за поредните разкрити укриватели на данъци не целят леко изместване на фокуса от основния проблем - влошената събираемост.

Историята не е черно-бяла

Положителната страна на кампаниите е възпитателната им роля. Част от тези, които досега са укривали данъци, ще започнат да си ги плащат. Данъчните посочват, че прекият фискален ефект от досегашните им акции е 30 млн. лв. Още поне 10 млн. лв. очакват да бъдат събрани и след акция "Хеликоптер". Друг е въпросът, че това са едва 0.3% от всичките 13.5 млрд. лв., събрани отНАП през миналата година, т.е. не е ясно дали усилията и разходите по акциите оправдават средствата.

Кампанийност в работата на приходната администрация през последните години винаги е имало, но резултатите от нея са спорни. И това е видимо за всеки без особено разследване – все още ползваме услуги, за които не получаваме касови бележки например. А и не е нормално чак сега държавата да "открива" публични тайни като незаконното село край яз. "Ивайловград". За да няма такива изненади, контролът на държавата трябва да е перманентна дейност, а не еднократен акт.


Вторият проблем е, че предварителното вдигане на шум около акциите на данъчните пречи на събираемостта, тъй като предупреждава нарушителите. Справка - прословутият диск с банкови сметки в Швейцария, за който НАПмногократно заяви, че ще бъде поискан от германските власти. Оказва се, че до момента няма никакъв диск и не е сигурно кога изобщо Германия ще ни го даде (вижте интервюто на 10 стр.). Междувременно обаче собствениците на авоари в Швейцария получиха "покана" да побързат с изтеглянето на парите си от там.

Защо сега? 

"Първо, защото това винаги работи на равнище обществено мнение. Колкото и да го иронизират скептиците, последицата е винаги ръст на електоралната подкрепа. От акция "Комар", която правителството на Иван Костов направи през 1997, почти винаги е било така. Второ, при криза всички правителства започват да притискат богатите. Дори и страни като Германия го правят. Сега за първи път решиха да похарчат пари, за да купят дискове с информация за банкови сметки на техни граждани в Швейцария и Лихтенщайн", коментира Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

В потвърждение на тези думи дойде и репликата на Бойко Борисов на едно от последните правителствени заседания. "Каквото искат да говорят – полицейска, едноличен режим, държава – напротив, това е точно това, което хората искат", заяви той по повод акция "Хеликоптер". Всъщност проверките на собствениците на автомобили, яхти и къщи е само елемент от целенасочената политика на правителството в последните месеци за наказване на незаконно забогателите. Част от тях е и идеята за "данък лукс" за богатите, която лично премиерът лансира.

В стремежа си да покажат безкомпромисност обаче управляващите изпаднаха в другата крайност и се опитват да внушат, че богатството (независимо как е придобито) е порок. "Резултатът от фотосесията на НАП за нас е печален – хората се настройват срещу богатите, вместо да се питат какво да направят, че и те да живеят в хубави къщи", обясниха в медиите Стефан Йосифов и Васил Караилански, които са съдружници в пловдивската фирма "Микрон". Къщата на Йосифов попадна в кадрите от пловдивската въздушна акция наНАП. Е, имотът е семейна, а не фирмена собственост, а сградата е отпреди 13 години. Предприемачите обясняват, че бизнесът им е от почти 20 години, а платените от тях данъци през миналата година са 680 хил. лв.

Дори и този популистки уклон на правителството в борбата с богатите да върши работа пред електората, както показват социологическите изследвания, той има минимален ефект за бюджета. По принцип резултатите от кампаниите на данъчните ще са видими не по-рано от година - когато приключат ревизиите. А голяма част от тях след това ще бъдат обжалвани и в съда.
Спорно е и доколко неплащането на данък общ доход е най-големият проблем на фиска, при положение че заради кризата в цяла Европа се увеличават измамите с ДДС, коментират данъчни експерти. Ето и фактите: Събраните отНАП суми в резултат на всички ревизии (не само тези от акциите) годишно не надхвърлят 2-3% от общите им приходи (виж графиките).

"Не мога да оценя дали мерките на агенцията са ефективни, защото няма информация за размера на събраните данъци в резултат на тези проверки. Като член на Консултативния съвет към НАП съм искала справка какъв е размерът на доброволното изпълнение и какъв е размерът на постъпленията в резултат на подобни действия на НАП, но няма официална информация", коментира Павлина Калчева от счетоводна къща "Хроника".
източник: capital.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати