20 Април 2024 г. Събота

"Научен" проект с участието на Алексей Петров прерасна в гражданско движение

2010-10-30 10:25:50
Научен проект с участието на обвинения за глава на "Октопода" Алексей Петров прерасна в гражданско движение, съобщи "Медиапул". По идея на екип от учени с подкрепата на група интелектуалци и граждани в петък бе създаден Инициативен комитет за учредяване на Движение "Гражданско действие - Европейска концепция за икономическа и патриотична алтернатива" (ДГД - ЕКИПА).

Инициативният комитет се представлява от Илиана Беновска, проф. Елка Тодорова от УНСС и Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

Пред "Медиапул" Дечев уточни, че Петров не е от учредителите на движението, тъй като е под домашен арест, но "по всяка вероятност има най-положително отношение към него и дори може да навие някои хора да участват". Той коментира обаче, че това няма как да е "политически проект" на когото и да било, защото водещ е екипният принцип.

Самият Алексей Петров най-вероятно скоро ще стане официално член на партия "Ред, законност и справедливост", след като преди дни лидерът й Яне Янев съобщи, че е в ход процедура по приема му.

Дечев обясни, че учредяването на движението е продължение на научно-приложно изследване, започнало преди две години, в което е участвал Алексей Петров. "Целта на изследването беше да се проучи взаимодействието между институциите и прилагането на екипността. Петров е изцяло отдаден на екипния принцип, което аз отдавам на една хубава професионална деформация", заяви Дечев. Той поясни, че по време на работата си в ДАНС Петров е бил един от инициаторите на междуведомствените екипи на агенцията, МВР и прокуратурата.

На въпрос дали са информирали Петров за хода на проекта и след пускането му под домашен арест, Дечев заяви, че се е виждал два пъти с него, но са обсъждали повече "научни въпроси".

"По принцип обаче сме говорили и с Петров, и с участници в проекта, че е хубаво той да бъде продължен", посочи Дечев. Идеята за учредяване на гражданското движение възникнала спонтанно само преди два дни – на 27 октомври.

"Днес не съм безпокоил г-н Петров, тъй като знам, че му предстои операция, но вероятно ще се чуем и обсъдим учредяването на движението", каза още Дечев.

Движението си поставя за цел в "условията на несигурност, в които се намираме, да работи за промяна в нагласите на държавните институции и гражданските организации, за осъществяване на съвместни действия в интерес на обществото и за изход от сегашната криза".

По думите на Дечев, това ще е "скромно НПО" с "неголеми харчове", което ще заложи на интелектуалния труд, "а не толкова на разходите".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати