25 Април 2024 г. Четвъртък

Лилов: Реставрацията на капитализма не може да е бъдеще

2010-10-29 18:05:55
„Реставрацията на капитализма не е и не може да бъде пътят на бъдещето“. 

Това каза Александър Лилов, който след 1989 година бе сочен за "стратега" на БСП, тъй като предлагаше курс към социалдемократизиране на БКП. 

Той е автор на увода на книгата на Ханс Модров "Перестройката, както аз я виждам", която бе представена днес на дискусия "Какво ни донесе 20-годишният преход?".

Според бившия член на Централния комитет (ЦК) на БКП и неговото Политбюро, реставрацията на капитализма не решава, а изостря националните и световните проблеми. 

"За 20 години нашата страна например се върна назад в своето икономическо, социално, образователно, технологическо и нравствено развитие", каза Лилов, цитиран от БГНЕС. 

Той смята, че най-тежкият порок на реставрацията на капитализма у нас е масовата бедност. Александър Лилов припомня, че реставрации са се случвали и преди краха на съветския модел на социализма, но "нито една от тях не е обърнала назад движението на историята". 

Той подчерта, че историческата потребност от следкапиталистическо развитие не е снета от дневния ред на историята. 

Според него обаче социализмът на 21 век ще се различава от социализма на 19 и 20 век. 

Първият урок, който трябва да се извлече след 20-годишния преход, според Александър Лилов, е този, че реформирането и модернизацията на социализма са възможни и необходими. 

„За да стане това обаче са необходими правилна стратегия и политики, които да гарантират социалистическия характер на обновлението, последователност в реализацията им, която да води до постепенно, но постоянно подобряване на жизненото равнище на хората,  реформирани социалистически партии, които няма да се озъртат, а ще са носители на нови цели и перспективи, едроформатна лидерска личност, която да възглави екип от способни и верни на социализма дейци“, смята Лилов.

"Верният избор е създаването на модерна социалистическа алтернатива за развитие на обществото в условията на новата слединдустриална епоха", каза той. 

По неговото дълбоко убеждение "капитализмът може да бъде преодолян, но от силни и автентични леви партии и не с повтаряне на банализирани клишета, а с борба "за вярност към идеите на демократичния социализъм". 

Александър Лилов бе категоричен, че социализмът се е нуждаел от сериозни реформи във всички области. Той обърна внимание на факта, че иронията в историята се състои в това, че перестройката, която трябваше да реформира социализма, заби последния пирон в неговия ковчег. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати