19 Април 2024 г. Петък

Какво иска да чуе Първанов от МВР шефа?

2010-10-29 18:03:32
Вътрешният министър Цветан Цветанов би отбой на поставените от президента пет въпроса, които според Първанов ще хвърлят светлина върху това кой е "политически гръб на Алексей Петров". 

„Нямам никакво намерение да отговарям на въпросите на президента. Той се превръща в говорител на Алексей Петров. Това са въпроси, които са задавани от Алексей Петров чрез неговите клакьори“, отсече МВР шефът. 

Държавният глава се включи в компроматната война дни преди официалното обявяване на политическия си проект. 

А какво всъщност иска да чуе президентът, който беше набеден от вътрешния министър, че покровителства бившата барета. 

Факт е, че всички въпроси по някакъв начин вече са поставяни или от самия Алексей Петров, или от хората на Яне Янев. 

1. Кои политици са имали бизнес отношения с Алексей Петров и кои са техните фирми? 

Вероятно държавният глава иска да чуе, че Бойко Борисов и Алексей Петров са имали обща фирма „Будоинвест“ от 1993 г. до август 1998 г., в която работят заедно с Румен Николов-Пашата.

"С Алексей Петров сме работили покрай каратето...Направихме фирмите, за да помогнем на каратето. В един момент настъпи конфликт и се разделихме“, признава Борисов в различни интервюта.

Той казва още, че "отношенията между двамата са минавали през огромни спадове - от най-голям приятел до най-голям враг".

Президентът вероятно намеква и за прословутите SMS-и, разменяни между премиера и Алексей Петров, "Закъснях, успах се, извини ме, ще дойда.” и “В Министерския съвет съм, звънни.”, които бяха тиражирани в медиите от адвокат на бившата барета като доказателство за близките отношения между двамата. 

И Алексей Петров, и Бойко Борисов не отрекоха за съществуването на съобщенията. 

2. Кой, по чие предложение, с какви мотиви и кога привлече Алексей Петров в службите? Кой и защо го назначи в ДАНС? С какви функции и задачи той е бил натоварен? 

От кадровото досие на Алексей Петров стана ясно вече, че е той е бил назначен в НСС, когато шеф на контраразузнаването е ген. Атанас Атанасов. 

В ДАНС е назначен от бившия председател на службата Петко Сертов по времето на премиера Сергей Станишев. Той е бил секретен сътрудник до 2008 г., когато бе "осветен" като такъв от бившия вътрешен министър Румен Петков.

3. Столичната община имала ли е бизнес отношения със застрахователната компания „Лев Инс” във времето, когато сегашният премиер беше кмет на София, а министър Цветанов – негов заместник по сигурността?

По този въпрос Първанов вероятно визира изказването на Алексей Петров пред Явор Дачков, в което твърди, че операция “Октопод” целяла да прикрие крупна далавера, в която вътрешният министър Цветан Цветанов бил замесен пряко, като заместник-кмет в общината. 

Когато Бойко Борисов бил кмет на София, към общината се обърнал представител на белгийски фонд с предложение да се изгради система за сигурност в софийското метро. За да  реализират инвестицията си обаче, белгийците поискали 1 млн. евро гаранция от общината. 

Борисов поискал от Петров като шеф на Съюза за стопанска инициатива да помогне за набирането на пари за гаранцията. Той ги осигурил от частни фирми и те били внесени по сметка. 

Малко по-късно станало ясно, че парите за гаранцията ги нямало, били изтеглени от сметката, а за проекта от страна на общината отговарял Цветан Цветанов. 

Вътрешният министър публично отхвърли обвиненията. Той заяви, че никога не е имал достъп до сметката на събраната парична гаранция, която според него била на белгийците и "Лев корпорация".

4. Алексей Петров или негови фирми финансирали ли са предизборни кампании на ГЕРБ или на някой от нейните лидери? 

За финансирането на ГЕРБ от близки фирми до Алексей Петров заговори самият той след излизането си от ареста. 

"Не може през 2006-2007 година да сме били партньори с Цветан Цветанов, включително и финансиране на ГЕРБ, а сега в 2010 година аз да съм "Октопод" на прехода”, казва Петров в интервю за Канал 3. 

Темата старателно доразви Яне Янев на гръмки пресконферeнции. Той обвини Цветанов в незаконно забогатяване и пране на пари, което доведе до проверка на НАП за имотното състояние на вътрешния министър.

Лидерът на РЗС докара и свидетел от чужбина – Асен Урманов, който потвърди, че партия ГЕРБ била финансирана от фирми, близки до Алексей Петров, за което разполагал и с документ. 

След гръмкото посрещане на свидетеля на летището обаче конкретни факти и доказателства не бяха показани. Не ме занимавайте с глупости”.

5. Президентът настоява да се огласят имената на всички политици, които са водили телефонни разговори с Алексей Петров. 

Колко е дебело тефтерчето на Алексей Петров, тук вече на ход е министър Цветан Цветанов. Със сигурност обаче в него фигурират имената на Бойко Борисов и Яне Янев. 
 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати