29 Март 2024 г. Петък

Първанов: Избрахме грешния път, Борисов не се справя

2010-10-29 15:18:20

"Ние избрахме грешния път. Моята оценка е, че правителството продължава да не се справя с икономическата криза". 

Това заяви президентът Георги Първанов по време на дискусия в НДК за стратегическите приоритети на икономиката. 

На форума участват лица, които се очаква да се включат в бъдещия политически проект на държавния глава, който най-вероятно ще носи името АБВ - "Алтернатива за българско Възраждане".

Част от гостите на форума потвърдиха, че с тях е разговаряно за бъдещия проект на президента, като развитие се очаква на 11 ноември. На преден план изпъкнаха обаче Меглена Плугчиева и Ивайло Калфин.

В началото президентът Първанов припомни, че на предишната организирана от него дискусия преди година и половина е имало остър и разгорещен спор, който дори бил нарушил добрия тон.

"Не е важно да кажем кой е бил прав и кой не, важно е да се определят какви решения са били взети и дали те са били изпълнени", обясни президентът.

За него големият въпрос е къде сме сега, след като по думите му се увеличава  дистанцията между България и другите европейски страни.

Първанов беше категоричен, че е задължение на държавниците да имат поглед по-далеч от днешните проблеми, от бюджета за догодина.

"Трябва да сложим край на мандатното мислене", добави президентът.

"Миналата година по това време много внимателно слушах експертите, професионалистите. Основната теза, основният извод, който аз съм запомнил, беше как да направим така в условията на криза да преструктурираме икономиката си, да постигнем качествено нов растеж и в крайна сметка да скъсим дистанцията между нас и останалите страни членки на Европейския съюз.

Онова, което аз имам като впечатление, в това число и от последната ми визита в Брюксел, е, че дистанцията между нас и останалите страни членки на ЕС се увеличава", категоричен е Първанов.

 

Според него е необходимо цялостно обсъждане на антикризисната политика и създаването на нова, която да постигне поставените цели.

"Всички ние сме за това да има политическа стабилност, но не да има силова имитация на стабилност. Стабилността е преди всичко функция на доброто управление. Ако има добро управление, няма да разсъждаваме върху темата за стабилността", заяви Първанов.

Той упрекна управляващите, че са насрочили заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество точно по времето, когато ще се проведе и организираната от него дискусия.

"Няма лошо. Ако това ще помогне за решаването на проблемите, ние сме готови и утре да свикаме подобна дискусия, за да катализираме по някакъв начин работата на кабинета", коментира той.

Преди началото на дискусията по икономически въпроси част от участниците потвърдиха, че с тях е разговаряно за участие в бъдещия политически проект на Първанов.

"Политическият проект няма как да не се случи, след като президентът е казал А. Сега разбирам, че ще каже Б и В", коментира проф. Кръстьо Петков, който е спряган, че участва в подготовката на бъдещата президентска формация.

"Нашата политика на Земеделския народен съюз, сега и с г-жа Капон, е в България да има центристка алтернатива. Тук не говорим за президентски проект или какъвто и да е. Говорим, че България има нужданай-после от центристко движение, което да даде новата алтернатива.

Досега имаше десни, леви алтернативи - не бяха чак толкова успешни. Считаме, че една по-умерена политика в България е необходима вече и тя трябва да се наложи. За това ще работим ние", потвърди Личев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати