27 Април 2024 г. Събота

Кой, кога и как се пенсионират по света?

2010-10-29 14:52:14

Последните месеци са свързани с напрегнати разговори за пенсионна реформа, увеличаване на стажа за пенсиониране и опити за балансиране на бюджета на пенсионната система. Бяха изразени много позиции, а кабинетът така и не взима категорично решение дали и каква пенсионна реформа ще се прави.

Дебатите за пенсионната реформа обаче не са запазена марка само в България. Кризата показа дефицити на много места и в момента много страни в Европа се мъчат да прокарат промени, с които пенсионната възраст да бъде вдигната.

Това е свързано с масови протести, които на този етап са най-бурни във Франция, Гърция и Румъния.

Ако погледнем пенсионните възрасти в рамките на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), може да установим тенденция към все по-висока възраст за пенсиониране. Единици са страните като Исландия, където тя се понижава, но това е заради високото й ниво в минали периоди.

В изследването на ОИСР са включени 30 държави, а резултатите от него са доста интересни.

Те показват, че най-рано се стига до пълна пенсия в Турция – едва в средата на 40-те си години човек може да претендира за пълна пенсия. Следващата страна с най-ниска пенсионна възраст е Гърция – 57 години, а на трето място е Словакия – 57 години за жените и 62 години за мъжете.

В Турция правилото за единната пенсионна възраст е отменено през 1969 година, но за това, дали може човек да се пенсионира, се решава съобразно трудовия стаж.

Правилата за отпускане на пенсия са доста комплексни, но на практика 25 години стаж са достатъчни за пенсия. Така, ако започне работа на 20-годишна възраст, човек спокойно може да се пенсионира на 45, при това с пълна пенсия, се казва в анализ на Marketwatch.

На обратния полюс са САЩ, Исландия и Норвегия. В двете скандинавски страни се получава пенсия чак на 67 години, а в САЩ се насочват към тази възраст.

В 20 от разгледаните страни мъжете и в 16 от тях – жените се пенсионират на възраст от 62 години. Именно такова предложение бе одобрено във Франция, макар срещу него да имаше остри протести.

Като цяло, прогнозите са, че през следващите години в рамките на ОИСР ще се върви към вдигане на пенсионната възраст. Причината за това е, че средната продължителност на живота от 1960 до 2000 година се е вдигнала с 4 години при мъжете и с 5 години при жените.

Очаква се между 2010 и 2050 година средната продължителност да нарасне с още 3 години при мъжете и 3,6 години при жените. Така ще се стигне до средна продължителност на живота от 85 години за мъжете и 90 години за жените.

Поради тази причина вероятно ще се стигне до сериозни дефицити в пенсионните системи и за да бъдат избегнати те, се налага вдигане на възрастта за пенсиониране. Какви са очакванията на ОИСР може да видите в приложената таблица.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати