24 Април 2024 г. Сряда

Магазини и кол-центрове движат пазара на труда

2010-10-29 11:58:42
Продължаващата експанзия на веригите за бързооборотни стоки, разширяването на дейността на ИТ компаниите и кол-центровете, както и традиционното наемане на работници в туризма през лятото са основните фактори за намаляването на безработицата през последните месеци. Най-търсените кадри остават програмисти и ИТ инженери с езици, специалисти по продажбите и служители в аутсорсинг отделите.

Раздвижването на пазара на труда обаче все още е твърде плахо и не може да се каже, че е стабилна тенденция, въпреки че според официалната статистика на Агенцията по заетостта хората без работа са намалели от март до септември. Това показва допитване на "Дневник" до шефове на кариерни сайтове и консултанти по подбора на кадри.

От "Капитал Кариери" също отчитат, че през октомври пазарът е започнал да се съживява. Най-голямо е търсенето на ИТ специалисти, счетоводители и търговци, като сред тях преобладават обявите за мениджърски позиции.

Търси се

"С най-бързи темпове ще продължат да се развиват аутсорсингът на различни услуги, търговските вериги, фармацевтичният отрасъл, където традиционно се засилват звената по продажбите, ИТ сферата и производственият сектор, където има търсене на инженери.

Така най-търсени са търговските специалисти, бизнес аналитиците, които комбинират ИТ и финансови умения, експертите в оценката на риска на финансови организации, служители в кол-центрове с повече от един западен език, както и счетоводители с много добро владеене на английски", коментира Мария Темелкова, мениджър в "Менпауър България". Това се потвърждава от обявените планове на компании като "Хюлет - Пакард" и "Майкрософт" да наемат общо около 5000 души в близките месеци.

Към изброените от Темелкова горещи кадри управляващият съдружник в "Булджобс" Деян Султов добави и служители в ресторантьорството. За спада на безработицата голям дял има и увеличаването на заетостта през лятото в туризма, отбеляза управителят на онлайн трудовата борса "Джобтайгър" Светлозар Петров. Наблюденията на "Менпауър" показват, че повечето компании не са заложили в бюджета си за догодина средства за откриване на нови позиции. Даже напротив - очаква се през зимата отново да има съкращения.

Служител три в едно

Работодателите продължават да ценят най-много способността на служителите да имат умения за повече от една позиция, опит на сходна длъжност и отлично владеене на езици. "Едни от най-търсените умения са аналитичност и прецизност, мобилност, бърза адаптивност, комуникативност, отговорност и не на последно място умения за работа под стрес и в кратки срокове при динамично променяща се среда", каза Мария Темелкова.

Засилва се тенденцията от миналата година да се търсят кадри, които могат да изпълняват едновременно работата на финансов мениджър и главен счетоводител, или на административен и финансов мениджър, както и такива с технически и инженерни познания в съчетание с умения за продажби, обясняват експертите.

Интересна тенденция е, че в ресторантите и хотелите се увеличава търсенето на хора на непълен ден и за надомна работа. Това е допълнително решение за облекчаване на безработицата, каза Деян Султов. По-широкото разпространение на гъвкавата заетост трябва допълнително да се регламентира, тъй като в момента тя не е уредена в закона, добави той. Проблемът стои пред министерството на труда, работодателите и синдикатите от няколко години, но засега няма съгласие за разрешаването му.

Трудна работа

Големият брой търсещи работа изобщо не улеснява фирмите в намирането на точния човек, твърдят специалистите. "Случва се следното - пускаш обява в петък, а в понеделник вече имаш 1000 кандидати. 99% от тях обаче не знаят нищо нито за позицията, нито за фирмата и подават CV-то си просто така, без да помислят поне малко дали имат нужните знания и качества", описа проблема Светлозар Петров. "Дори по 30 секунди само да се отделя за преглеждането на всяка автобиография, това прави над 8 часа работа", добави той.

В същото време във форумите за търсене на работа кандидатите отчитат, че вече има повече обяви, но намирането на работа става все по-трудно. Освен това фирмите продължават да използват кризата като оправдание за по-ниските заплати, които предлагат. "Бях на интервю и мислех, че всичко вървеше добре. Когато обаче казах каква заплата очаквам, директно ме отрязаха, а сумата беше същата, която получавах преди три години на подобна позиция", разказва мъж с опит в маркетинга и рекламата.

Според Мария Темелкова изискванията на фирмите не са се променили, но "има компании, които спекулират със ситуацията, за да плащат по-ниски заплати". "И в криза, и без криза работодателите искат най-доброто срещу парите си", смята Светлозар Петров.

"Допреди две години всички бяха свикнали да си подадат CV, на другия ден да ги викнат на интервю и на третия ден да започнат работа. В момента се иска работа, за да си намериш работа. Кандидатите трябва да се ровят в обявите, да ги четат внимателно и да преценят къде имат най-големи шансове", добави той. "Друга тенденция е да не се назначават свръхквалифицирани хора, защото на тях скоро им става скучно и започват да търсят други възможности", каза още Петров.

От "Менпауър" отчитат обаче, че висококвалифицираните кадри са принудени да се съгласяват на доста ниски за уменията им заплати, защото има голяма конкуренция за "скъпите" позиции и много хора са готови да работят за по-малко възнаграждение.

Безработицата спада, но заетостта не се увеличава


От февруари, когато беше отчетен пик на берзаботицата, до септември регистрираните в бюрата по труда са с над 46 хил. души по-малко, показва официалната статистика на Агенцията по заетостта. Това обаче не е обвързано с пропорционално увеличаване на заетостта. През септември в бюрата по труда са се вписали 31 хил. души. За същия период от регистрите са излезли около 35 хил. души.

Само около 40% от тях обаче са си намерили работа. На останалите регистрацията е прекратена. Сред причините са изтекъл срок за получаване на обезщетение или нарушение - работили са, докато са получавали обезщетение. Бюрата по труда отписват и безработните, които отказват предложение за работа или обучение.

Данните на Агенцията по заетостта показват, че през септември спадът на безработицата се дължи основно на започналата учебна година, което отвори места в системата на образованието. В същото време има над 10 хил. свободни места, които въпреки многото безработни остават незаети.

Директорът на агенцията Росица Стелиянова обясни, че повече от половината вакантни позиции са за хора с ниска квалификация и се предлагат много ниски заплати. Спадът на безработицата се дължи и на допълнителните 10 млн. лв., които кабинетът отпусна за субсидирана заетост. С тях агенцията удължи договорите на 8000 души по програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост."

Пазарът на труда през септември

- 334 671 души са регистрирани в бюрата по труда
- 13 908 души са започнали работа
- 59 639 са безработните младежи
 - 94 859 от безработните са с начално или по-ниско образование
- 119 587 са безработни от над година
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати