26 Април 2024 г. Петък

Цачева връща въпроси към Борисов без право на обжалване

2010-10-29 11:29:36

Петък е. Ден за парламентарен контрол, който днес започна още в 9.00. А заедно с него и шоу програмата в Народното събрание. 

Цецка Цачева направи плах опит този път циркът да се размине, но не успя. 

Още преди Мая Манолова да е взела думата за процедура, Цачева обясни защо връща два въпроса към министър-председателя Бойко Борисов. 

И двата са провокирани от участия на министър-председателя в телевизионно предаване. Единият е за закупени резервни части за ремонт на АЕЦ „Козлодуй”, за които според Борисов сегашното правителство било платило 100 пъти по-малко от предишното. 

Вторият е за проекта "Цанков камък" и твърдението на премиера, че БСП е отговорният фактор за проекта. 

Първият въпрос според Цачева не бил към Борисов, а към министъра на икономиката Трайчо Трайков. Вторият пък не отговарял на условието на парламентарен контрол да се пита за политики. 

След като обясни на опозицията защо връща въпросите й, Цецка Цачева беше категорична, че им отказва правото на процедура.

От БСП се поколебаха дали да напуснат залата, без да зададат въпросите, които са допуснати до парламентарен контрол, но в крайна сметка останаха и намериха начин да отговорят на Цачева.

„Какъв е този филтър, каква е тази цензура?”, попита Румен Овчаров Цецка Цачева и подхвърли, че „подобни фелдфебелщини” са наблюдавани много пъти. 

„Защо пазите министър-председателя си? От кого? Ние не ядем хора. Още по-малко такива като него, няма как да го изядем”, допълни Овчаров. 

Той препоръча на Цецка Цачева да направи семинар, за да разясни на депутатите какви въпроси може и какви не да се задават на премиера Бойко Борисов. Сега Народното събрание се превръщало в пример за цензуриране на депутатите, твърди Овчаров.

Цачева обаче отвърна, че левицата може да се възползва от правото си да внесе промени в правилника. Тогава и парламентарният контрол щял да се води по друг начин.

След Овчаров думата взе неговият наследник на поста енергиен министър Петър Димитров. И той припомни на Цачева, че не била „старшина на рота, а председател на Народното събрание”. 

След това Димитров отговори на Борисов за изгодната сделка с резервните части за АЕЦ „Козлодуй”. 

240 000 долара е платило сегашното правителство, но за „тръбички”, докато през 2004 година били закупени сложни системи за 12 млн. долара.

Определяйки твърденията на премиера Бойко Борисов като лековати, Петър Димитров ги сравни с това да сбъркаш телевизора с антените.

Що се отнася до сделката през 2004 г. – тя не била сключена от тройната коалиция, а от правителството на НДСВ и ДПС. 

Тогава главен секретар беше Бойко Борисов, припомни депутатът и призова премиерът да каже кой е взел парите, ако наистина е имало корупционна схема.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати