18 Април 2024 г. Четвъртък

Б. Велчев ще се занимава с Янев, ВАС – с Венцислав Върбанов

2010-10-29 10:22:18

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика придвижва сигнала за Яне Янев до главния прокурор Борис Велчев и МВР, след като бившият координатор на РЗС Светослав Стефанов обяви миналата седмица, че Янев е упражнявал сексуален тормоз и е отправял заплахи за убийство.

 

"Човекът е доста притеснен", обясни пред журналисти председателят Валентин Николов. Жалба от негово име е адресирана и до ГДБОП, и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

 

Вече има изготвен проект за промяна в правилника на Народното събрание, които се отнасят до парламентарната етика. Досега етични правила за поведението на депутатите нямаше.

"Народните представители нямат право да използват служебното си поведение или държавно имущество за лична облага, да разкриват конфиденциална информация и служебна тайна, станала им известна по повод задълженията им на народни представители, да внасят проекти, обсъждат и гласуват, без да са декларирали несъвместимост и частен интерес, да имат поведение, което накърнява престижа на държавните институции и не само при изпълнение на служебните си задължения, но и в своя обществен и личен живот".

Предвиждат се и наказания в зависимост от тежестта на извършеното нарушение – глоба в размер на една месечна заплата и временно лишаване от правото на участие в парламентарни комисии и парламентарни делегации за срок до 1 година.

Димо Гауров е категоричен, че те ще претърпят още промени. Освен това комисията реши, че Димана Ранкова, зам.-председател на Комисията за финансов надзор, няма конфликт на интереси.

Преписката за Венцислав Върбанов обаче отива във Върховния административен съд, защото депутатът не е подал декларация при избора му за народен представител за втори път, след като Конституционният съд първия път касира резултата му.

Глоба от 1000 до 3000 лева предвижда законът за неподаване на декларация за конфликт на интереси. Практиката в такива случаи обаче е ВАС да разпореди глоба от 1000 лева.

Сигналът за Димана Ранкова е от Антон Кутев, според когото тя е нарушила чл. от ЗРПКИ, който засяга свързаните лица. В сигнала се твърди, че Ранкова е имала съжителство със съдружник на адвокатска кантора, която е обслужвала подконтролно дружество по времето, когато тя е била зам.-председател на КФН.

Пред комисията обаче тя е обяснила, че двамата имат общо дете, но са живеели в два отделни апартамента. В рамките на месец съдът трябва да излезе с решение за Върбанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати