20 Април 2024 г. Събота

Цветанов прави изкуствен конфликт, твърдят от Дондуков 1

2010-10-28 18:26:07

 

Вътрешният министър Цветан Цветанов се опитва да провокира изкуствен конфликт с държавния глава. 

Това се казва в съобщение, разпространено от Прессекретариата на президента по повод твърденията на Цветан Цветанов, че Георги Първанов е гръбнакът на Октопода и покровителства Алексей Петров и Петър Стоянов – Сумиста.

"Президентът на Република България проявява разбиране към силно притесненото положение, в което се намира вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, очевидно затруднен да отговори на отправените към него въпроси по повод имотното му състояние. Вместо да даде конкретни и точни отговори, министър Цветанов се опитва да провокира изкуствено конфликт с държавния глава", се посочва в съобщението.

Президентът призовава министър Цветанов да отговори на следните въпроси, които ще хвърлят светлина върху това кой е "политически гръб на Алексей Петров":

1. Кои политици са имали бизнес отношения с Алексей Петров и кои са техните фирми?

2. Кой, по чие предложение, с какви мотиви и кога привлече Алексей Петров в службите? Кой и защо го назначи в ДАНС? С какви функции и задачи той е бил натоварен?

3. Столичната община имала ли е бизнес отношения със застрахователната компания „Лев Инс” във времето, когато сегашният премиер беше кмет на София, а министър Цветанов – негов заместник по сигурността?

4. Алексей Петров или негови фирми финансирали ли са предизборни кампании на ГЕРБ или на някой от нейните лидери?

5. Президентът настоява да се огласят имената на всички политици, които са водили телефонни разговори с Алексей Петров.

Атаката срещу президента Георги Първанов започна с изказване на лидера на ДСБ Иван Костов, който заяви, че "президентът е около главата на Октопода".

Няколко часа по-късно бившият шеф на "Мултигруп" Пламен Николов даде пресконференция, на която посочи, че Георги Първанов е гръбнакът на Октопода и покровителства Алексей Петров още от края на 90-те години, като е оказвал натиск таксиметровата компания 1280 да бъде овладяна от бившата барета.

Николов дори намекна, че пускането на Петров на свобода е станало заради бездействието на прокуратурата да изготви годен обвинител акт. Той намеси тук и името на главния прокурор Борис Велчев, който е бивш съветник на президента.

Министър Цветанов днес потвърди думите на Николов:

"Когато всички се чудим как да връзваме двата края и фалираха банките, вие виждате как са се разпределяли таксиметрови фирми и как лично президентът Първанов е поемал ангажимента, за да осигури такъв бизнес. Всички ние знаем как функционира този бизнес. И подкрепата е в това, че Първанов се покриваше и не вземаше никакво отношение, може би е съсредоточен не толкова по оценката на това, което прави МВР по "Килърите" и "Октопода", и по "Наглите", а по неговия политически проект, който може би ще стартира скоро".

На другия фронт атаката срещу Цветанов дойде от Яне Янев, който го обвини в незаконно забогатяване и пране на пари, което доведе до проверка на НАП за имотното състояние на вътрешния министър.

Лидерът на РЗС докара и свидетел от чужбина, който пък посочи, че партия ГЕРБ била финансирана от фирми, близки до Алексей Петров.

Компроматната война започна веднага след излизането на бившата барета от ареста.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати