29 Март 2024 г. Петък

Какви са причините за умората?

2010-10-28 17:46:39
Няколко прости правила ще ни помогнат да се заредим с енергия.

Свикнали сме да свързваме умората с липса на витамини, но през есента това обяснение не звучи правдоподобно. Обобщени изследвания  показват, че в 4 от 5 случая причините за отпадналост са съвсем други. Те могат да бъдат:

Реакция на промените във времето

Магнитните бури, вятърът, понижаването на атмосферното налягане и температурите изтощават нервната система и предизвикват вялост и безсилие.
Как да се справим? Направете си точков масаж. Хванете кутрето на дясната си ръка с палеца и показалеца на лявата. С върха на палеца натискайте и масажирайте интензивно средната част на кутрето. Ако след няколко минути умората не отмине, през следващия час повтаряйте периодично масажа.

Последица от строга диета

Нискокалоричното хранене стресира сериозно организма. Особено вредни са еднообразните диети, при които се приема само един вид храна. Те не осигуряват на организма всички необходими хранителни вещества и забавят обменните процеси. Освен това едновременно със стопяването на мазнините намалява и мускулната маса, което предизвиква отслабване в буквалния смисъл на думата.

Диетолозите препоръчват следното съотношение на хранителните вещества: 60% въглехидрати, 24% мазнини и 16% белтък от общото количество калории, които се приемат в денонощието. Наблягайте на пресните плодове и зеленчуци.

Приемането на сладки храни на гладно

Сладкишите не са най-доброто средство за утоляването на глада. Те причиняват рязко покачване на захарните стойности в кръвта и предизвикват задстомашната жлеза да произвежда по-активно инсулин. Той бързо обработва простите въглехидрати от бонбоните и тъй като в организма не постъпват други хранителни вещества, съдържанието на глюкоза в кръвта се понижава под допустимото ниво. В следващите 20-30 минути се усеща силна слабост и световъртеж.

Съветът е да хапвате банани, ябълки или портокали. Освен глюкозата и фруктозата, усвояващи се веднага и притъпяващи апетита, те съдържат и пектин, целулоза, нишесте, които се усвояват постепенно и поддържат оптимално ниво на кръвната захар за 1–1,5 часа.

Застой на кръвта във вените на краката

Цял ден сте на крак? Освен че ще ви заболят краката, ще почувствате и по-силна обща умора. Облекчението ще дойде от топла вана на краката с шепа морска или обикновена сол, с 5–10 капки евкалиптово масло. Носете удобни обувки със стабилен невисок ток. Така краката ви ще се уморяват много по-малко.


Прекаляване с тренировките

Ако започнете да ходите на фитнес, след първите тренировки ще усещате болки и тежест в мускулите, които са отвикнали от физическо натоварване.

Как да се справим? Вземете си разпускаща ароматна вана. Смесете 1 чаена лъжичка плод от хвойна, по 2 супени лъжици мента, риган, цветове и листа от лавандула. Напълнете с тревите торбичка от плътна тъкан и я пуснете в горещата вода.

Наднормено тегло

По последни изследвания излишните килограми, особено ако са натрупани за кратък период, водят до усещането за недостиг на сили. Големият корем при пълните хора измества центъра на тежестта и нарушава стойката. По тази причина те се уморяват бързо.

Навик да се вършат едновременно няколко неща

Това е много уморително за нервната система, при това повече за мъжете, отколкото за жените. Специалистите не съветват едновременно да се чете книга и да се следи футболният мач, да се преглеждат документи и да се поддържа разговор, да се говори по телефона и да се гледа телевизия.
Често, за да се чувстваме бодри и изпълнени със сили, е достатъчно да се състави списък на неотложните задачи и да се отмята свършеното.
 
Тъмни дрехи

Много жени предпочитат черните дрехи. Този цвят допринася за стройния вид, но не и за бодростта. Учените откриха, че когато хората ходят на приеми, облечени в тъмни рокли и костюми, те се уморяват 2 пъти повече, отколкото на неформални тържества, където цветните дрехи са общоприети.
Ако се чувствате като изстискан лимон, изберете дреха в червен цвят – той ще ви зареди с енергия. Дрехите в синьо или зелено създават спокойствие и безметежност. Ако сте се уморили от общуване с колеги или роднини, обърнете внимание на бежовата и светлокафявата гама. От нея се излъчва топлота, доверие и дружелюбност.

Пушене

Никотинът стеснява кръвоносните съдове, влошава кръвоснабдяването на тъканите и предизвиква кислороден глад. Крайният резултат е умора. Някои специалисти изобщо не се наемат да лекуват пушачите от умора, защото смятат, че те само ще си загубят времето и парите.

Ако се откажете от цигарите, не очаквайте незабавен прилив на сили. През първите седмици ще бъдете още по-отпаднали. Никотинът действа на нервната система като допинг – трябва да мине време, докато отвикнете от него и започнете да се зареждате от чистия въздух вместо от тютюневия дим.

Умора от шофиране

Неудобната поза, зрителното и емоционалното напрежение, монотонните действия, непрекъснатите задръствания са много уморителни. Симптомите на шофьорската умора са безжизнен поглед, отправен в една точка, забавена реакция, разсеяност, автоматично движение с една и съща скорост.

Преди път непременно хапнете нещо, но не изобилно и мазно. В купето на колата трябва да е прохладно: от топлината човек се отпуска и става сънлив.

Работа с компютър

Еднообразното изображение, светкането на монитора и пулсиращите светещи знаци предизвикват голяма умора. За няколко часа работа с компютър тя обхваща целия организъм, което води до главоболие, загуба на апетит и други неприятни усещания.
Топлият компрес е отлично средство срещу умората на очите. Натопете 2 тампона памук в гореща вода, изцедете ги леко и ги поставете върху веждите за 10–20 минути.

Поставете лакти на масата, разтрийте дланите си една в друга, за да ги загреете. Затворете очи и поставете върху тях дланите си за няколко минути. Топлината и тъмнината са идеално средство за отпускане и почивка на очните мускули.

Вечеря пред телевизора

От гледането на телевизия зрението се уморява по-бързо, отколкото от всяка друга работа с очите, а скоро след това се появява и нервно напрежение, раздразнителност, безсъние... Не гледайте телевизия без допълнително осветление.


източник: health.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати