18 Април 2024 г. Четвъртък

"Кабинетът "Борисов" се лута панически"

2010-10-28 15:05:35
Кабинетът на Бойко Борисов се лута панически и няма ясна икономическа програма, а в страната се наблюдава невиждано досега срастване на политическа власт и частен интерес.

Това заявява лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев в интервю за Deutsche welle от Брюксел, където бе на среща на лидерите на Партията на европейските социалисти.

"Държавата се държи непредсказуемо. Всеки ден се експериментира с нова идея, която хвърля в шок цели съсловия и обществени сектори. После се получава обществена реакция и в крайна сметка безумната идея не се реализира, но всичко се демонстрира като голям успех", казва Станишев.

БСП лидерът дава няколко примера за "експерименти" – темата за намаляването на ДДС,за вдигането на осигуровките, за резерва на здравната каса, които, по думите му, са "на гърба на всеки един българин". 
"Единственият приоритет на това правителство е МВР", категоричен е бившият премиер и пита кое е по-важно – 100 милиона за подслушване или 90 милиона за култура. 

По думите му "показни акции, прелитане на вертолети, снимки от въздуха и прочие" не решават въпроса с дефицита. 

"Резултатът от всичко това е непредсказуема икономическа среда, която отблъсква инвеститорите и води до обедняване на населението", казва Станишев.

Лидерът на БСП заявява, че почти всеки втори закон, който се приема сега, е лобистки и обслужва конкретни икономически интереси. 

"Такова срастване между политическа власт и корупционно обслужване на частен интерес не е имало никога!", категоричен е той.

В интервюто Станишев коментира и скандала около имотите на вицепремиера Цветан Цветанов. 

Според него вътрешният министър трябва да даде обяснение за забогатяването си в периода начело на ГЕРБ пред парламентарна комисия.

"Министърът трябва да отговори на въпросите как и защо се придобиват имоти на такава стойност. Каква е връзката на министъра с прословутия бизнесмен Тодор Бояджиев? И какво знаят той и Борисов за Алексей Петров?", пита Станишев.

Той припомня заявката на ГЕРБ, че когато дойде на власт, ще се бори срещу корупцията и ще въведе новморал, а последният доклад на Трансперънси Интернешънъл показва, че нивото на корупция в България се увеличава. 

"Значи от толкова операции зад завесата става нещо друго", казва в заключение Станишев.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати