8 Май 2024 г. Сряда

Свидетелят на РЗС потвърди: Трактора е финансирал ГЕРБ

2010-10-28 00:06:32

Свидетелят, за когото лидерът на РЗС Яне Янев твърди, че знае за финансиране на политическа партия ГЕРБ от фирми, близки до Алексей Петров, потвърди, че е присъствал при извършването на това финансиране.

Асен Урманов пристигна на летище София и бе посрещнат от народните представители от РЗС Емил Васил и Георги Терзийски.

Според Яне Янев Урманов е ключов свидетел по делото „Октопод”, върху който е оказван натиск, за да промени показанията си, свързани със случая за рекет на Георги Цветанов от Плевен.

Семейството на Урманов било подложено на непрекъснат тормоз от месеци от органите на властта, а той самият се е наложило да напусне страната през лятото.

Укриващият се от юли месец насам в чужбина бивш шеф на съвета по екология в столичната община и на предизборните щабове на ГЕРБ за "Люлин" и Кремиковци е пристигнал заедно със "здравите членове на своето семейство" по думите на Емил Василев - съпругата му и по-малкия син Огнян.

“Връщам се от чужбина, от къде точно ще ви кажа по-късно. Заминах, защото някои по-мъдри хора от мен са ме учили, че не трябва да отговарям на атаката с атаки”, каза Урманов на летището.

“Бях помолен от адвокатите на Алексей Петров да се явя като свидетел и да бъда разпитан пред съдия. Не ме разпитаха пред съдия, започнаха да ме разпитват по разни капанчета и заведения, след това – в Националната следствена”, разказа още той.

Урманов потвърди, че по време на разпитите е бил подложен на арогантно отношение и определени твърдения не са били вписвани в протокола.

Свидетелят, както го наричат от РЗС, не пожела да уточни сумата, за която има информация, че вече управляващата партия е получила от "Лев корпорация".

Той твърди, че се е прибрал в България, защото синът му е бил ранен от удар с чук в главата. Урманов потвърди, че с месеци хората, представящи се за служители на ДАНС, са тормозили съпругата и сина му с искане да получат информация къде е той.

По думите му неговият роуминг е бил включен, но не са го потърсили.

Свидетелят отрече да е роднина на Алексей Петров, но потвърди, че са близки. Алексей Петров също е родом от Тетевенския край.

Урманов увери, че ще съобщи повече факти за парите, предоставени от "Лев корпорация" на предизборния щаб на ГЕРБ.

Той бе категоричен, че разполага с документи, на които стои подписът на Цветан Цветанов като ръководител на предизборния щаб на партията.

Свидетелят на Янев възнамерява да проведе среща с главния прокурор Борис Велчев. 
Емил Василев от РЗС потвърди, че има документи с подписа на Цветанов, но не сподели каква е сумата, получена от "Лев корпорация".

 

Василев смята, че медиите са манипулирани и подчерта, че най-важното в случая е, че има документи и свидетел, които уличават вътрешният министър в получаване на средства от "Лев корпорация".

По-рано днес от РЗС разпространиха съобщение, че Aсен Урманов може да бъде задържан още на летището, за да бъде отведен принудително на разпит в полицията.

"Това вече няма как да се случи, защото вече сме заедно с него", увери Емил Василев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати