28 Март 2024 г. Четвъртък

Вицепремиери в криза

2010-10-27 17:33:55

Хубаво е, че вицепремиерът и финансов министър Дянков спи спокойно. Това означава, че и народният сън трябва да е такъв.

Сиреч - хазната е пълна, държавата стабилна, най-важните социални институции (болници, училища, университети и т.н.) функционират нормално под опората на здравия гръб на държавата и нейния финансов министър.

Само че май горното не е вярно. Здравеопазването е в ступор, здравните министри ги сменят по-често от треньорите на футболния ЦСКА, лекарите готвят стачки, синдикатите - също, работодателите - също, полицаите - и те, студенти, научни работници и т.н. не остават по-назад.

А Дянков спи спокойно. Ето на това се казва стабилна нервна система и здрав сън. А може би причина за това е не състоянието на държавата, а онзиденшното откровение на Борисов, че - ако си отиде Дянков, пада кабинетът.

Това ще да е. Сега на финансист номер едно му е спокойно - или остава „во веки веков" - сиреч до края на мандата, или - като „Титаник" - заминава си заедно с всички. Може би здравото спинкане е именно заради това.

Има разбира се и друг вариант - доста по-логичен. Борисов отдавна щеше да е качил Дянков на самолета за Вашингтон, ако имаше с кого да го замести. Но най-вероятно пред премиерския кабинет няма опашка с кандидати за финансовия стол, няма и да има, което бетонира Симеон Дянков в титулярния състав.

Независимо, че както се очаква, Бюджетът за 2011 година ще претърпи провал още преди да е започнало разглеждането му в парламента - което е знаменателно постижение.

В крайна сметка обаче Борисов показа нееднократно колко спокойно и уверено може да променя свои решения, така че в момента, в който усети, че личният му рейтинг страда заради С.Д., то финансистът наистина може да си хване самолета, а премиерът мигом да забрави, че „махна ли Дянков, пада кабинетът".

Лошото обаче за премиера Борисов е не финансовият министър, защото един вицепремиер пролет не прави. Но двама...

А ситуацията около „Цецо" е доста тревожна и все по-странна. Яхвайки уверено метода „аз да кажа, че сестра ти е..., пък ти после приказвай, че нямаш сестра", Яне Янев и компания провеждат мощна офанзива срещу вътрешния министър.

Дали обвиненията им и поддържащите ги факти са читави, ще покаже близкото бъдеще. Но явно вторият вице на Борисов взе да си изпуска нервите. Поне ще е така, ако е истина арестът на журналиста, снимал къщата на Цветанов „някъде си".

Ако наистина това е станало със санкцията на МВР шефа и причината е именно интересът към имота, то по-голяма глупост „Цецо" не би могъл да извърши.

Или страшно много Цветанов е харесал комфорта на „най-високия рейтинг", аплодисментите и похвалите, та сега го е яд, че му разтурят хатъра, или сред водопада от думи и документи на Яне Янев има и истини.

Ако е второто, то вътрешният министър веднага би трябвало да стане ЕКСвътрешен министър. И да си повтаря до пенсия „защо ми трябваше да се захващам с Трактора".

Но това вече ще е фатално и за кабинета на ГЕРБ. Защото, едно е Дянков да си ходи, а съвсем друго е по такъв начин да се провали „Цецо", дясната ръка, най-приближеният и най-рейтингов министър, човекът, около чиято дейност се върти цялата енергия на Министерски съвет.

Затова Бойко Борисов - на когото не вярваме, че е готов веднага за предсрочни избори - трябва да се моли много горещо Цветан Цветанов да не се издъни.

Защото тръгне ли си Цветанов, пада кабинетът. Ето това е истината.

източник: news.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати