23 Април 2024 г. Вторник

Горбачов: Победата на НАТО в Афганистан е невъзможна

2010-10-27 17:25:41

Последният съветски лидер – Михаил Горбачов, предупреди НАТО, че победата в Афганистан е невъзможна.

Той заяви в интервю за BBC, че САЩ нямат друга алтернатива освен изтеглянето на силите си, ако искат да избегнат втори Виетнам.

Като лидер на СССР Горбачов изведе руските войски от Афганистан преди повече от две десетилетия след 10-годишна война.

Той приветства решението на Барак Обама да започне изтегляне на войските в страната през следващата година, но предупреди, че са необходими огромни усилия, за да се справи със ситуацията там.

"Победата е невъзможна в Афганистан. Обама е прав да отзове войските, без значение колко трудно ще е това“, коментира Михаил Горбачов.

Той разказа, че преди Съветският съюз да се оттегли от страната, е постигната договорка с Иран, Индия Пакистан и САЩ.

"Надявахме се, че американците ще спазят споразумението, че Афганистан ще бъде неутрална, демократична страна, която ще е в добри отношения със съседите си  и със САЩ и СССР.

Американците винаги казваха, че подкрепят това, а същевременно подготвяха бунтовниците – същите тези, които днес тероризират Афганистан и все по-често и Пакистан“, каза Михаил Горбачов.

Според него именно това ще бъде причината за затрудненията на САЩ да излязат от ситуацията.

"Но каква е алтернативата – друг Виетнам? Да изпратят половин милион военни? Това няма да проработи“, каза още последният президент на СССР.

По думите му най-доброто, което НАТО може да се надява, че ще постигне, е да помогне на страната да стъпи отново на краката си и да участва в изграждането й след войната.

В интервюто пред BBC Горбачов изказа и страховете си, свързани с политическата ситуация в Русия.

„Аз съм много загрижен, че ние сме едва на средата на пътя от тоталитаризма към демокрацията. Все още има много хора в нашето общество, които се страхуват от демокрацията и биха избрали тоталитарния режим“, заяви той.

Според Горбачов управляващата партия на премиера Владимир Путин „прави всичко възможно да се отдалечи от демокрацията, за да остане на власт“.

Путин управляваше два мандата като президент, а след като достигна максимума, стана министър-председател през 2008 г.

Той намекна, че може да стане отново президент, след като изтече мандатът на Медведев през 2012 г.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати