28 Март 2024 г. Четвъртък

Европарламентът пред важна стъпка за лечението в чужбина

2010-10-27 17:18:03
Днес комисията по общественото здраве към Европейския парламент може да проправи път за европейците, които искат да се лекуват в други държави от ЕС освен в родината си, пише EurActiv.

Ако предложението получи одобрението на комисията по общественото здраве днес, то ще бъде гласувано на пленарна сесия в Европарламента през Страсбург и може да влезе в сила още следващата година.

Планът включва няколко основни момента, които да подобрят лечението в други държави от ЕС. Сред тях е правото на пациента да потърси медицинска помощ в друга страна без предварително одобрение от здравна каса в собствената си държава. За хоспитализация и специализирана помощ обаче пациентите вероятно ще се нуждаят от предварително одобрение от националната им здравноосигурителна система.

Държавата ще може да отказва одобрение за лечение в чужбина, но само заради много ограничен кръг от причини, се предвижда още в предложението.

Новите правила ще помогнат най-вече на пенсионери, които са се преместили в чужбина, на 25 милиона европейци с редки заболявания и на живеещите близо до граница да получат по-добро лечение. В момента само около 1% от 10 милиарда евро, предвидени за обществено здраве, годишно се харчат за лечение в чужбина. Ако се приемат стандартизирани правила за одобрение на лечението и възстановяването на средства, този процент може да се повиши.

Въпреки че комисията по общественото здраве е оптимист за развитието на проекта, много хора все още изпитват недоверие в измененията. Представители на здравните власти в някои държави се безпокоят за управлението на средствата, както и от недостига на болнични легла.

В ЕС вече действат някои правила за по-лесно лечение в друга държава-членка. В началото на този месец България получи решение на Съда на ЕС, според което не може да бъде отказано разрешение за медицинска помощ в чужбина, когато в държавата не може своевременно да бъде предоставено алтернативно еднакво ефикасно лечение. Благодарение на това решение българи могат да заминават на лечение при спешност за други страни от съюза, дори преди да са получили одобрение. След това Националната задравноосигурителната каса трябва да им възстановява сумите за лечението.

Данни на EurActiv обаче сочат, че хората предпочитат да останат близо до дома и семейството си, когато се нуждаят от болнични грижи. Те решават да пътуват за лечение в чужбина само, когато се налага специализирано лечение или зад граница могат да намерят по-добри болнични условия.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати