26 Април 2024 г. Петък

100 млн. от частните пенсионни фондове се вливат в НОИ

2010-10-27 17:15:50

Към НОИ ще се прехвърлят само натрупаните в професионалните пенсионни фондове средства на хората, които ще се пенсионират в следващите три години. За това компромисно решение се разбраха правителството, синдикатите и представители на частните пенсионни фондове. 
По първоначални данни става дума за около 100 млн. лева, съобщи в Министерския съвет финансовият министър Симеон Дянков.

Професионалните фондове за ранно пенсиониране досега са събрали около 500 млн. лева. Предложението на синдикатите беше всички тези пари да се извадят от 1 януари следващата година и да се преместят в НОИ, но това няма да се случи. Към НОИ ще отидат само парите за хората, които ще се пенсионират до 2014 г. Там ще постъпват и вноските им.

С този консенсус се запазва сегашната архитектура на пенсионната система, обясни Симеон Дянков. Частните пенсионни фондове ще продължат да съществуват и да използват парите за финансиране на ранното пенсиониране, допълни той. 

„Вноските по партидите 2011, 2012 и 2013 г. ще влизат в НОИ. За всички останали партиди вноските ще продължават да влизат в професионалните пенсионни фондове“, изтъкна Дянков.  

Професионалните фондове продължават да работят, към НОИ се прехвърлят само средствата на тези, които им предстои да се пенсионират до 2014 година, каза и Даниела Петкова, заместник-председател на Асоциацията на частните пенсионноосигурителни дружества. "Това е възможно най-справедливото решение, признаваме, че ако тези хора се пенсионираха само от парите, натрупани при нас, нямаше да получават пенсии, колкото от НОИ", допълни тя.

Пенсионните фондове увериха, че имат достатъчно пари кеш, които да преместят, без да се налага да разрушават досегашната си инвестиционна политика и да продават активи, посочи още Дянков.

Разликата за пенсиите на тези работници и сега се покрива от НОИ, от държавата, от солидарните фондове и вече НОИ е с минус 200 милиона лева, посочи премиерът Борисов. Помолил съм да ми дадат всички работодатели, които са водили на минимална работна заплата своите работници и са ги обрекли на ниски пенсии", каза още премиерът. 

„На първо място е важна стабилността на пенсионната система. Частните пенсионни фондове управляват и пари от универсалната система. Там има натрупани над 3,5 млрд. лева и никой не им ги пипа“, увери премиерът Бойко Борисов. Според него проблем е единствено пенсионирането на категорийните работници. "Така или иначе, карам Дянков да намира пари, за да ги дотира чрез НОИ, затова част от средствата могат да бъдат прехвърлени като партиди към НОИ", поясни той.

Още през 2000 г. при правителството на Иван Костов е бил заложен грешен модел, отсече Борисов.

"Искам миньорите, водолазите, летците да знаят, че законодателството, прието от Костов, означава те да работят с 3 години повече. Ситуацията е като с "Брикел" – всички са знаели, че предприятието трябва да се затвори, но са чакали да дойде този слънчев ден и правителството на ГЕРБ да носи отговорност. Да, ама това няма да стане", разлюти се Борисов. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати