25 Април 2024 г. Четвъртък

Лондон и Берн запазват тайната на недекларираните сметки

2010-10-27 09:24:49
Великобритания и Швейцария постигнаха важно рамково споразумение за запазване тайната на британските собственици на недекларирани банкови сметки в Швейцария срещу облагането им в полза на бюджета. Споразумението запазва прочутата тайна на швейцарската банкова система, твърди вестник "Файненшъл таймс".

Предполага се, че същият принцип, постигнат в компромиса между Берн и Лондон за запазване на швейцарската банкова тайна, ще залегне и в споразумението между Швейцария и Германия. Очаква се то да бъде договорено в четвъртък.

Сделката може да отвори пътя за постъпване на милиарди лири в британския бюджет под формата на данъци върху активите, които британските граждани държат по тайни сметки в швейцарски банки.

Предполага се, че активите по такива сметки на между 100 и 125 млрд. лири. В същото време швейцарските банки няма да бъдат длъжни да дават информация за самоличността на британските граждани, които държат сметки при тях.

Договореността бе постигната на среща в Лондон в понеделник между британския министър на финансите Джордж Осбърн и швейцарския му колега Ханс-Рудолф Мерц. На срещата са договорени общите параметри на споразумението, а детайлите тепърва ще се уточняват.

Все още не е ясно какъв ще бъде размерът на данъците върху активите по банковите сметки. На облагане ще подлежат доходите от лихви, прирастът на капитала и доходите от инвестиции, разкриват запознати с преговорите източници.

Сделката с Германия ще бъде по-значима и се очаква с голям интерес, тъй като се смята, че германците държат много повече пари в тайни швейцарски сметки, за да избегнат високите германски данъци.

Според оценки, цитирани от "Файненшъл таймс", парите по тези сметки надвишават 200 млрд. евро.
Аналогично споразумение бе блокирано от предишното правителство на широката коалиция в Берлин между християндемократите и социалдемократите.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати