Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Май 27
Начало arrow Бизнес arrow "Леко събуждане" на пазара на имоти раздвижва ипотечното кредитиране

"Леко събуждане" на пазара на имоти раздвижва ипотечното кредитиране

  Print E-mail
2010-10-26 21:13:58
източник: dnevnik.bg

Лекото пробуждане на пазара на имоти започва да раздвижва и ипотечното кредитиране. Това показват наблюденията на някои от банките, които са най-активни в сегмента на жилищните заеми в момента.

Фактор за това е стабилизирането на цените на имотите в последно време, които са достигнали дъното на понижение според представители на имотния пазар, което е "стимул" за клиентите да отменят изчакването още да падат и за банките да се намесят с отпускането на заеми. Друг фактор са именно по-ниските лихви по кредитите. Според други банкери все още активизирането не е особено голямо, но може да се говори за раздвижване.

От НСИ отчетоха, че през третото тримесечие е имало минимален спад от 1.2% на цените на жилищата спрямо предходното. На годишна база апартаментите поевтиняват с 6%, а спрямо пика през третото тримесечие на 2008 г. - с над 32%.

"Пазарът на имоти започва леко да се събужда. Строителните предприемачи мислеха, че кризата е като хрема и ще отмине за кратко, затова не сваляха цените. Купувачите от своя страна изчакваха. Но отложеното потребление не може да се отлага постоянно. Така започнаха да се случват сделки на имотния пазар, а започнат ли да се случват те, има място и за банките."

Така главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян описа процеса, който тече в момента на имотния и кредитния пазар, при представянето на ипотечния заем на банката за млади семейства "Първи дом". Според него цените на имотите вероятно няма да падат много, но цената на съответния имот зависи и от това къде се намира той - локация, инфраструктура и др.

И според МКБ Юнионбанк "определено се наблюдава раздвижване  на пазара на имоти, което личи и от поведението на клиентите, които все по-активно се интересуват от офертите на банките за финансиране". Данните на БНБ също са категорични, че най-голям ръст има именно по отношение на ипотечните заеми, допълват от кредитната институция.

Единствено този тип заеми имат устойчив ръст, без свиване на портфейла. Въпреки че месечният им ръст е малко над нулата - 0.12% през септември, годишният им темп на прираст е 4.7%. Увеличението например при МКБ Юнионбанк по този показател към края на август е близо 50 на сто в сравнение с година по-рано, посочиха още оттам.

Някои правни промени, които ще са в сила от началото на 2011 г., както и традиционно по-голямата активност в края на годината ни карат да очакваме още повече сделки в последните месеци на 2010, смятат от банката. Индикатор за това е и засиленото рекламиране на ипотечни кредити от страна на десет от най-активните в сегмента финансови институции.

Промоционални оферти по този тип заеми имат Уникредит Булбанк, Банка ДСК, ОББ, Райфайзенбанк (България), Пощенска банка, СИБанк, Банка Пиреос, МКБ Юнионбанк, Алфа банк, Societe Generale Експресбанк. Те са съпроводени с намаления на лихви и намаление или освобождаване от някои от таксите - за кандидатстване, за обслужване, за погасяване със собствени средства до определена година от срока на заема и пр.

Има и мнения, че търсенето не е особено много. За пробуждане на пазара е трудно да се говори, но се наблюдава раздвижване и индикации, че хората проявяват интерес към покупка на жилище и наистина започнаха да теглят кредити, но все още не може да се каже, че е оформен процес, каза Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

Според нея като цяло хората все още са притеснени и ги е страх да теглят нови кредити. И от МКБ Юнионбанк посочват, че съществуващата все още несигурност - ще има ли второ дъно на цените на имотите, е в основата на изчаквателната позиция, която са заели значителна част от потенциалните купувачи на имоти.

От началото на кризата в населението има натрупан сериозен актив от над  4 млрд. лв., като част от тези средства логично могат да отидат и за покупки на имоти в бъдеще, посочват от банката. С първите по-сериозни и устойчиви сигнали, че кризата отминава, очакваме и засилване на пазара на недвижими имоти, съответно и на банковото финансиране за тях. Все пак няма скоро да видим ръстове, които бяха характерни за предкризисните времена, прогнозират оттам. 

Съвети за ипотечен кредит*

1. Опознайте добре финансовите си възможности - направете си списък с месечните приходи и разходи (за автомобил, храна, кредитни карти, застраховки и др.). Включете и по-големите плащания като отпуски, данъци и др. Посъветвайте се с кредитен експерт на банката.

2. Неприемливите компромиси - удачно е преди покупката на първи дом младото семейство да направи списък с характеристиките, на които наистина държи. Местоположението, размерът на жилището и разпределението са най-важните неща, с които не бива да се прави компромис.

3. Не подценявайте заобикалящата среда - съберете максимално количество информация за квартала, в който ще живеете - какъв е градоустройственият план, има ли свободни терени и какво ще се строи на тях, как са се развивали цените на имотите в региона. Източник на такава информация не е само общината, но и потенциалните съседи
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Бизнес
  Новини От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за ...
  Новини От 1 май всеки ще може да провери дали даден онлайн магазин е легален и плаща данъци. От тогава за гражданите ще бъде достъпен регистърът в НАП на интернет търговците, съобщава "Стандарт". ...
  Новини Преговорите между "Инерком България" и "ЧЕЗ груп" относно възможността българската държава да закупи дялове в "ЧЕЗ България" ще се състоят от средата до края ...
  Новини С 10,3% за седмица поскъпна пакет масло от 125 грама. Продуктът добави към стойността си 20 стотинки за периода 2-6 октомври и достигна средна цена в страната от 2,14 лева с ДДС на едро, показват ...
  Новини Бившият член на бордна на директорите на "Терем" АД Стоил Яков заяви пред bTV, че действията на министъра на икономиката Емил Караниколов по отношение на казуса "Дунарит" са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?